Verica Kalanović: Mleko sme da se pije

Knežević danas sa mlekarima

Verica Kalanović: Mleko sme da se pije

Društvo -
Ministarka kaže da ako su ispitivanja koja je Goran Ješić objavio na Tviteru merodavna i urađena u odgovarajućim laboratorijama, odmah će se reagovati

BEOGRAD - Ministarka reginalnog razvoja i lokalne samouprave Srbije Verica Kalanović izjavila je da će ministar poljoprivrede Goran Knežević danas imati sastanak s proizvođačima mleka, inspekcijama i laboratorijama o ispravnosti mleka.

Kalanović je za TV B92 rekla da Vlada Srbije redovno održava kontakte s laboratorijama, ispitivanja su češća i inspekcije su na terenu.

"Stvari se drže pod kontrolom i najgore je da se upadne u paniku", rekla je ministarka. Ona je dodala da neće da meri ko je u pravu, ministar Knežević ili pokrajinski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić, koji je izneo podatke da u Vojvodini 29 od 35 uzoraka mleka ima povećanu vrednost aflatoksina.

Kako je rekla, "ministar u vladi ne bi smeo da daje informacije koje nisu tačne". Kalanović je rekla da je potrebno održati zajednički sastanak i izneti rezultate laboratorija i uzorke, jer je to stvar za "zajednički sastanak, a ne za Tviter".

Prema njenim rečima, ako su ispitivanja koja je Ješić objavio na Tviteru merodavna i urađena u odgovarajućim laboratorijama, odmah će da se reaguje. Verica Kalanović je građanima poručila da mogu da piju mleko koje je na tržištu, jer je sigurno u skladu sa standardima.

Ministarstvo poljoprivrede Srbije i Nacionalna organizacija potrošača Srbije ranije su odvojeno saopštili da je nivo aflatosina u dozvoljenim granicama. Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić objavio je jutros podatke o uzorcima mleka, prema kojima se vidi da je povećana koncentracija opasnog aflatoksina u mleku, bez obzira na proizvođača. Ješić je na svom internetskom sajtu www.goranjesic.net naveo da je u 29 od 35 uzoraka mleka nivo aflatoksina u mleku veći od propisanog, koji iznosi 0,05 mikrograma po kilogramu.

http://www.youtube.com/watch?v=LmjPBL49TBE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track