Iz Srbije ukrali 51 milijardu dolara

Da ne poverujete!

Iz Srbije ukrali 51 milijardu dolara

Društvo -
Iz naše zemlje od 2001. do 2010. nelegalno iznošena 5,1 milijarda dolara godišnje i prebacivana na račune političara, tajkuna i kriminalaca, ali i banaka, piše u izveštaju organizacije Global fajnenšel integriti

BEOGRAD - Ojadili nas.Iz Srbije je bez traga nestala čak 51 milijarda dolara, i to od 2001 do 2010. godine, za vreme vlada Zorana Đinđića, Zorana Živkovića, Vojislava Koštunice i Mirka Cvetkovića! Ovo je rezultat velikog istraživanja o korupciji na globalnom nivou koje je sprovela američka organizacija Global fajnenšel integriti (GFI).Korupcija i utajaSrbija je po korupciji i nelegalnom iznošenju novca iz zemlje na 16. mestu u svetu, ali ako se uzmu u obzir broj stanovnika i ekonomska snaga države, ispada da smo bili svetska velesila u korupciji.Budući da se iz Srbije svake godine nelegalno iznosilo prosečno oko 5,1 milijarda dolara, a da nam je prosečan bruto nacionalni proizvod u to vreme bio oko 28,7 milijardi dolara, ispada da je petinu svega što je proizvedeno u Srbiji ukrao neki tajkun ili korumpirani političar i nelegalno stavio na svoj račun u inostranstvu.Novac koji političari, tajkuni i kriminalci ukradu od građana završi uglavnom u bankama na Zapadu, a glavni izvori nelegalnih tokova novca, prema istraživanju GFI, jesu kriminal, korupcija i izbegavanje poreza.- Ovo je najveći ekonomski problem za siromašne zemlje. Nelegalne tokove novca omogućavaju narko-karteli, terorističke organizacije i oni koji izbegavaju porez, kako bi njihov novac cirkulisao. Na ovaj način države ostaju bez neophodnih resursa i urušavaju se - piše u finansijskom izveštaju GFI.Bili bismo ko NemciČlan ekonomskog tima SNS, dr ekonomije Nikola Tasić kaže za Kurir da bi carina i državni organi trebalo mnogo bolje da rade svoj posao kako bi se izbeglo sumnjivo pojavljivanje i iznošenje novca iz države.- Ako pogledamo izvoz iz Srbije i uvoz u neku drugu zemlju, recimo Kipar, vidimo da je velika disproporcija, a to znači da državni organi, ili Kipra ili Srbije, ne rade svoj posao. Novac koji izađe iz Srbije nelegalnim putem je svakako ogroman kad se posmatra na makronivou, to je u ovom slučaju 51 milijarda dolara za deset godina. Da je taj novac ostao u našoj zemlji, imali bismo puteve kao Bavarska - kaže Tasić i dodaje da je nužno da carina i drugi državni organi kontrolišu kretanje novca i da bolje rade svoj posao.

Izveštaj američke organizacije Global fajnanšel integriti
Izveštaj američke organizacije Global fajnanšel integriti

Bušatlija: Zaposlili bismo milion ljudiFinansijski savetnik Mahmut Bušatlija kaže za Kurir da veruje u ovo američko istraživanje, te da je samo polovina tog novca uložena u Srbiju, problem nezaposlenosti bio bi rešen.- Siguran sam da Amerikanci u tom istraživanju imaju dobre podatke. Da se polovina tog novca ulagala u razvoj Srbije i intenzivnu industrijalizaciju, u našoj zemlji bi se otvorilo milion radnih mesta, što bi rešilo nezaposlenost, a samim tim i mnogo drugih problema - kaže Bušatlija i dodaje da takozvani tajkuni, koji novac iznose iz Srbije, uglavnom ne brinu o razvoju zemlje, već se takmiče ko ima veći i duži brod.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track