Najnovije vesti

Nepoznat sastav odbora Agencije za borbu protiv korupcije

Na čekanju

Nepoznat sastav odbora Agencije za borbu protiv korupcije

Društvo
Ovaj posao moraće da bude okončan do 18. marta, jer tada, po rečima Zorana Stojiljkovića, aktuelnog predsednika Odbora, ističe mandat ovom sazivu.

BEOGRAD - Imena kandidata za članove novog odbora Agencije za borbu protiv korupcije još početkom godine trebalo je da se nađu pred Odborom za pravosuđe. Međutim, to se do danas nije desilo. Ovaj posao moraće, ipak, da bude okončan do 18. marta, jer tada, po rečima Zorana Stojiljkovića, aktuelnog predsednika Odbora, ističe mandat ovom sazivu.

"Većina članova izabrana je pre četiri godine, sredinom marta, i počeli su da rade 15. aprila. Izuzetak su Radmila Vasić i Zlata Đorđević. Vasićeva je bila predlog predsednika države, a Đorđević Vlade, i one su izabrane nešto kasnije. Zato Odbor smatra da treba da ostanu na svojim funkcijama do isteka mandata, kaže Stojiljković.

Što se tiče ostalih, kandidate još nisu predložili Socijalno-ekonomski savet, Vrhovni kasacioni sud i dva novinarska udruženja UNS i NUNS. Novinari su morali da izađu s jednim predlogom, a izašli su sa dva. U Agenciji kažu da bi tokom nedelje i SES i VKS trebalo da dostave imena.

VKS je već imao jedan neuspeo pokušaj izbora prošle nedelje, kada nijedan od predloženih sudija, Slobodan Gazivoda i Snežana Dilparić Sekulić, nisu dobili većinu.

"Što se tiče UNS i NUNS, oni bi trebalo da se dogovore oko jednog kandidata, i problem će biti ako do dogovora ne dođe. U zakonu takva situacija nije predviđena, pa će tada, verovatno, poslanici izabrati između dva imena", kaže Stojiljković.

UNS-ov kandidat je, inače, Ljiljana Smajlović, a NUNS-ov Dragan Janjić. Do sada je sa formalnim predlozima izašao Administartivni odbor, koji je ponovo stao iza profesora Zorana Stojiljkovića, DRI koja je predložila Evicu Petrović, koja je već bila član Odbora 2009, i Advokatska komora, koja je predložila advokata iz Negotina Zorana Vujačića.

Ombudsman Saša Janković i poverenik Rodoljub Šabić predložili su Branka Lubardu.

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...