HRABRI INSPEKTOR: Otkrio sam divlju klanicu u kojoj se pravio sladoled!

Čovek koji je stradao zbog istine

HRABRI INSPEKTOR: Otkrio sam divlju klanicu u kojoj se pravio sladoled!

Društvo -
Nekadašnji šef veterinarske inspekcije Jablaničkog okruga Momčilo Cvetković zatvorio je 22 nelegalne klanice, borio se protiv „mesarske mafije“, a umesto nagrade dobio šut-kartu

BOJNIK - Nepravda!- Radio sam po pravilima službe, poštovao zakon, a doživeo sam da me zbog toga smene s mesta šefa Republičke veterinarske inspekcije Jablaničkog okruga i postave za veterinarskog inspektora Bojnika - ovako počinje priču za Kurir doktor veterinarske medicine Momčilo Cvetković, koji je pre četiri godine otkrio da se pileće meso iz jedne klanice bez odgovarajuće kontrole prodaje građanima.- Za godinu i po zatvorili smo 22 nelegalne klanice za preradu sumnjivog mesa suhomesnatih i drugih prehrambenih proizvoda - kaže Cvetković za Kurir i dodaje:- Najgore što sam pronašao bila je klanica za preradu mesa koja se nalazila u štali u selu Dragovcu, gde čak nema tekuće vode. Međutim, još strašnije je bilo to što se u drugom delu štale proizvodio sladoled.Hod po mukama veterinarskog inspektora počeo je pre četiri godine, kada je zatražio da se zaustavi nezakonita naplata prilikom izdavanja uverenja o zdravstvenom stanju životinja, kao i prilikom registracije i obeležavanja goveda.- Otkrio sam da se od seljaka, umesto 50 dinara, naplaćuje 450 dinara za izdavanje mnogobrojnih uverenja o zdravstvenom stanju životinja. Kada sam to prijavio, ministarstvo je stopiralo naplatu, ali se pod pritiskom veterinara, sve vratilo na staro - kaže Cvetković, koji je šest puta uz pomoć policije upadao u improvizovane klanice za preradu mesa.- Bilo su to veoma opasne i rizične akcije, ali je zdravlje ljudi svetinja i s tim se ne treba igrati. Mislim da je mnogima u Upravi za veterinu bilo jasno da sam radio po pravilima službe. Ubrzo je došlo rešenje o mom razrešenju i vraćanju u Bojnik. Na kraju sam vraćen na mesto republičkog veterinarskog inspektora sa sedištem u Leskovcu, ali Uprava za veterinu ćuti već skoro dve godine. Još mi ne daje rešenje na tu funkciju - kaže Cvetković i dodaje da je mnogima koje neki nazivaju „mesarskom mafijom“ stao na žulj jer je ukazao na nepravilnosti.Do zaključenja broja Uprava za veterinu nije odgovorila na naša pitanja u vezi sa ovim slučajem.

Upravna zgrada u Bojniku
Upravna zgrada u Bojniku

Petrović: Znao sam za neispravnu piletinuBivši ministar poljoprivrede Dušan Petrović izjavio je da je znao za veterinarskog inspektora koji je ukazivao da se pileće meso iz jedne klanice prodaje građanima bez kontrole, ali kaže da o smenjivanju tog inspektora nije odlučio on, nego Uprava za veterinu.- Te slučajeve rešavaju direktori uprava - kazao je Petrović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track