Novi avion Kontrole letenja za kalibražu sistema!

Modernizacija

Novi avion Kontrole letenja za kalibražu sistema!

Društvo -
Prvi avion iz 2009. služi za usluge kalibraže pružaju u Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Mađarskoj, Albaniji i Sloveniji, na 25 međunarodih aerodroma...

BEOGRAD - Kontrola letenja Srbije i Crne Gore nabavila je još jedan avion za pružanje usluge kalibraže, kojim se proverava ispravnost uređaja na zemlji koji služe za vođenje aviona u uslovima bez spoljne vidljivosti, a posebno pri sletanju i poletanju, saopšteno je iz Kontrole letenja.

Kontrola letenja već poseduje jedan avion za kalibražu, a reč je o proveri iz vazduha čitavog spektra zemaljskih sistema, kao što su zemaljski navigacioni uređaji, radari, sistemi svetlosne signalizacije na aerodromima, sistemi veza i provera standardnih instrumentalnih postupaka dolaska i odlaska aviona na aerodrom.

Prvi avion je nabavljen 2009. godine i njime se usluge kalibraže pružaju u Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Mađarskoj, Albaniji i Sloveniji, na 25 međunarodih aerodroma na kojima se proverava više od 100 uređaja.

Po rejtingu Evropske organizacije za bezbednost vazdušne plovidbe Kontrola letenja Srbije i Crne Gore je po pitanju bezbednosti na drugom mestu u Evropi, tri godine za redom. Pored sistema za pružanje usluge kalibraže novi avion će imati i ugrađene sisteme i opremu za medicinski prevoz.

Avion sa ovakvom medicinskom opremom i mogućnošću prevoza dva ležeća i tri pokretna bolesnika istovremeno ne postoji u našem regionu i on će u urgentnim i vanrednim situacijama biti na raspolaganju državnim zdravstvenim ustanovama u Srbiji i Crnoj Gori, navodi se u saopštenju. Novi avion će u Srbiju će biti isporučen u nekoliko narednih meseci.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track