SVE ZMIJE HRVATIMA: Srbi dali 25 otrovnica ZG Zoo vrtu

Vredan poklon

SVE ZMIJE HRVATIMA: Srbi dali 25 otrovnica ZG Zoo vrtu

Društvo -
Nakon što je Predrag Ristić iz Beograda poginuo u sudaru, njegova bogata kolekcija otrovnica poklonjena je zagrebačkom Vrtu

ZAGREB - Nakon što je Predrag Ristić iz Beograda, čija kolekcija od 25 zmija otrovnica spada među najveće i najvrednije u regiji, poginuo u saobraćajnoj nesreći, njegova porodica je zbirku poklonila zagrebačkom ZOO vrtu.

Kako zagrebački Vrt nekoliko decenija u nazad nije imao egzotične, već isključivo hrvatske zmije otrovnice, za dolazak Ristićevih zmija, među kojima su južnoamerička zvečarka i gabonska ljutica, napravljena je opsežna priprema.

Posetioci trenutno zmije mogu videti kroz sigurnosna staklena vrata, a do kraja godine biće napravljen i poseban terariju za gabonsku ljuticu. Prostor sa egzotičnim otrovnicama iz sigurnosnih je razloga dodatno stavljen pod video nadzor. Iako ne postoji mogućnost da zmija ugrize posetioce, iz predostrožnosti, sa Serum-Depotom iz Berlina je dogovorena dostupnost seruma za sve otrovnice.Inače, južnoamerička zvečarka je zmija koja u prirodi još jedino živi na malom prostoru u Venecueli, a Gabonska ljutica najdeblja je zmija iz porodice ljutica. Ta je zmija, koja potiče iz Afrike, prepoznatljiva je po boji, debelom telu i veličini zuba koji mogu narasti i do 5 centimetara. Uz dvadeset i dve egzotične otrovnice u Zagreb su stigla i dva pitona i boa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track