Demokrate prevarile banku za tri miliona evra!

Lopovluk u najavi

Demokrate prevarile banku za tri miliona evra!

Društvo -
DS za troškove izborne kampanje prošle godine dobio kredit od 360 miliona dinara od Razvojne banke Vojvodine bez ikakvih garancija, a sada ne može da ga vrati

BEOGRAD - Neko i bankare da zezne!DS je od Razvojne banke Vojvodine (RBV) dobio kredit od 360 miliona dinara za finansiranje troškova prošlogodišnje izborne kampanje, i to na lepe oči. Zapravo, bez sredstva obezbeđenja, što ne može da pođe za rukom nijednoj firmi ili građaninu u Srbiji, jer svaka banka za najmanji zajam traži garanciju - hipoteku, zalog, nekretninu...DS su od 4. marta blokirani svi računi u svim bankama upravo zbog tog kredita kod RBV, koja je pokrenula postupak prinudne naplate 335,4 miliona dinara. Iz RBV je Kuriru rečeno da je 8. juna 2012. zaključen ugovor o kreditu s rokom vraćanja do šest meseci i kamatnom stopom od 18,16 odsto godišnje (1,4 odsto mesečno). Na pitanje šta je bilo obezbeđenje kredita, iz RBV su odgovorili:- DS je kao obezbeđenje dostavio dve sopstvene blanko menice u korist banke s klauzulom „bez protesta“, sa ovlašćenjem za njihovo popunjavanje, kao i dva ovlašćenja po Zakonu o prometu.To znači da banka od DS nije uzela nikakvu garanciju za kredit, pošto je menica, kako objašnjavaju ekonomisti, samo instrument koji služi da banka lakše blokira račun. Ali tu nije kraj.- Klijent je dobio saglasnost RBV 11. decembra 2012. za reprogram uz dodatna obezbeđenja, što je podrazumevalo rešenje overeno od Ministarstva finansija o administrativnoj zabrani na transakcionim računima stranke - navode u RBV.U prevodu, dogovoreno je da će novac koji DS dobija iz budžeta direktno služiti za otplatu kredita. Međutim, to je direktno kršenje Zakona o finansiranju političkih stranka, prema kojem novac iz budžeta partijama služi isključivo za redovan rad. Uprkos tome, Božidar Đelić (DS) kaže da demokrate dva meseca čekaju da Ministarstvo finansija odobri da sredstva iz budžeta budu usmerena banci.Ministar finansija Mlađan Dinkić uzvraća da je DS novac za predizbornu kampanju dobio iz državnog budžeta još u vreme vlade Mirka Cvetkovića i da je „zaprepašćen“ što traži novac da bi vratio kredit RBV.- Zapravo, DS sada traži novac za tekuće mesečno finansiranje političkih stranaka da bi od tog novca vraćao kredit, što je suprotno Zakonu o finansiranju političkih stranaka. Oni traže da se krši zakon, a ja to neću da dozvolim - rekao je Dinkić i naglasio da nije jasno kako je DS uopšte mogao da dobije višemilionski kredit u evrima, a da prethodno nije položio sredstva za obezbeđenje kredita, bez čega „nijedan privrednik i preduzetnik u Srbiji ne može da dobije kredit“:- Kad je naša stranka zatražila kredit za kampanju, banka nam je tražila 100 odsto obezbeđenja, a isto je bilo i sa SRS i SNS.Kako je Kurir saznao, o kreditu za DS dogovarao se funkcioner Dušan Elezović, koji je potom postao blizak saradnik lidera te stranke Dragana Đilasa.

Dušan Elezović ugovarao kredit za DS
Dušan Elezović ugovarao kredit za DS

Kovačević: Ispitati da li je bilo zloupotrebeEkonomista Milan Kovačević kaže da jeste neobično da banka političkoj stranci da kredit bez obezbeđenja:- Banka ne traži obezbeđenje samo ako je nije briga da li će kredit biti vraćen. Trebalo bi ispitati da li je bilo zloupotrebe službenog položaja kad je DS dat kredit bez obezbeđenja.

Vratili samo 22 miliona U RBV kažu da je DS od juna prošle godine do blokade računa redovno izmirivao kamate za kredit od 360 miliona evra i „samoinicijativno platio iznos od 22.790.308,66 dinara, u želji da na taj način iskaže spremnost za izmirenje obaveza“.

Agencija: Kredit da se plati od članarinaAgencija za borbu protiv korupcije saopštila je da DS kredit koji je uzeo za potrebe finansiranja izborne kampanje ne bi trebalo da otplaćuje novcem dobijenim iz budžeta za finansiranje redovnog rada, već iz drugih izvora dostupnih političkom subjektu.- U skladu sa Zakonom o finansiranju političkih aktivnosti, to su članarine, prilozi, prihodi od imovine. Sredstva koja stranke dobiju iz budžeta mogu koristiti isključivo za finansiranje redovnog rada - navode u Agenciji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja