Najnovije vesti

Račun DS blokirala RBV, a ne NBS!

Jorgovanka Tabaković

Račun DS blokirala RBV, a ne NBS!

Društvo
Razvojna banka Vojvodine, takođe, odlučuje o instrumentima obezbeđenja kredita, a ne NBS, rekla je guvernerka

BEOGRAD - Račun Demokratske stranke nije blokirala Narodna banka Srbije (NBS), već Razvojna banka Vojvodine (RBV) menicom po datom kreditu, a u DS problem mogu da reše u nekoj od svojih poslovnih banaka, izjavila je guverner Jorgovanka Tabaković!"Račun Demokratske stranke nije blokirala Narodna banka Srbije, već Razvojna banka Vojvodine menicom po datom kreditu. Razvojna banka Vojvodine, takođe, odlučuje o instrumentima obezbeđenja kredita, a ne NBS", rekla je Tabaković na pitanje u vezi menica i blokade računa DS.

Ona je objasnila da je 5. marta, na zahtev Razvojne banke Vojvodine, a po osnovu menice u korist RBV, naplaćeno 30.000 dinara, a da je menica inače izdata na iznos od oko 360 miliona dinara. Prema njenim rečima, DS je istog dana uputila zahtev Odeljenju Prinudne naplate NBS u Kragujevcu, koji je potpisao Generalni sekretar stranke.

"Suština zahteva je da su navodno sredstva na računima, sa kojih je izvršena prinudna naplata, izuzeta od prinudne naplate odlukom Vlade Republike Srbije, i zahtevano je da se računi odmah deblokiraju", rekla je Tabaković. "Postupak izuzimanja sredstava od prinudne naplate je regulisan tako što pravno lice kod poslovne banke, na osnovu akta Vlade Republike Srbije ili na drugi propisan nacin, otvara tekući račun na kojem se evidentiraju sredstva izuzeta od prinudne naplate, i poslovna banka označava taj tekući račun kao izuzet od prinudne naplate u Registru računa NBS", objasnila je Tabaković.

"Na zahtev je odgovoreno istog dana. Objašnjeno im je da nisu postupili na zakonom propisan nacin, ukazano da je NBS u svemu postupila po zakonu i da problem mogu da reše u nekoj od svojih poslovnih banaka. Posle tog odgovora dodatnih zahteva nije bilo", navela je guverner NBS. "To je jedina istina i ne može se politizovati", zaključila je Tabaković. Predsednik DS Dragan Đilas upitao je u petak guvernera Narodne banke Srbije Jorgovanku Tabaković da li je odluku kojom je odbila da DS za deblokiranje računa kao garanciju založi lične menice članova donela kao guverner NBS ili kao zamenik predsednika SNS. Đilas je na konferenciji za novinare rekao da je, prema informacijama koje je DS dobila iz Narodne banke, upravo NBS kumovala odluci da se demokratama uskrati da koriste menice članova kao garanciju za vraćanje kredita Razvojnoj banci Vojvodine.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...