1.000 srpskih medicinara traži posao u Nemačkoj

1.000 srpskih medicinara traži posao u Nemačkoj

Društvo -
Za zapošljavanje medicinskih radnika u Nemačkoj vlada veliko interesovanje i na oglas za posao prijavilo se četiri puta više kandidata od potrebnog broja, rečeno u Nacionalnoj službi za zapošljavanje

BEOGRAD - Za zapošljavanje medicinskih radnika u Nemačkoj vlada veliko interesovanje i na oglas za posao prijavilo se četiri puta više kandidata od potrebnog broja, rečeno je u Nacionalnoj službi za zapošljavanje.

"Na oglas za zapošljavanje medicinskog osoblja u Nemačkoj dostavljeno je više od 1.000 radnih biografija sa pratećim dokumentacijama. Od ovog broja 539 formalno ispunjava uslove, imaju neophodnu dokumentaciju i izjavu da imaju odgovarajuće znanje Nemačkog", objašnjavaju u NSZ.

Najveće interesovanje kandidata je u Beogradu, Kragujevcu, Novom Sadu, Kruševcu i Somboru.

U NSZ navode da je odlučeno da se razgovori sa izabranim kandidatima obave do kraja meseca u Beogradu i Nišu, kako se kandidati koji žive na jugu Srbije ne bi izlagali dodatnim troškovima. Nakon obavljenih razgovora i testiranja, nemački partner će izabrati kandidate, objašnjavaju i NSZ.

Oglas za zapošljavanje 250 medicinskih radnika u Nemačkoj zajednički su objavili Nacionalna služba za zapošljavanje i Savezna agencija za zapošljavanje Nemačke.

Oni koji odu na rad u Nemačku predviđeno je da radni odnos zasnivaju na određeno vreme na poziciji asistenta za zdravstvenu negu, dok ne nostrifikuju diplome za zdravstvenog radnika. Nakon nostrifikacije diplome, najkasnije u roku od 12 meseci, radni odnos se može zasnovati i na neodređeno vreme.

Predviđeno je da početna plata iznosi 1.900 evra (bruto), do priznavanja diplome za zdravstvenog radnika.

Oglas za zapošljavanje medicinskih radnika je objavljen u skladu sa Sporazumom o posredovanju i privremenom zapošljavanju radnika, državljana Republike Srbije u Saveznoj Republici Nemačkoj koji je potpisan u januaru ove godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track