Amfilohije pisao EU: Krivokapić zloupotrebljava vlast!

Grube neistine

Amfilohije pisao EU: Krivokapić zloupotrebljava vlast!

Društvo -
Mitropolit je insinuacijama nazvao stav lidera SDP da SPC osporava državnost Crne Gore, a u pismu je objasnio i svoje stavove o LGBT zajednici, uz konstataciju da je stav SPC zasnovan na hrišćanskoj etici

PODGORICA - Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije je ocenio da predsednik Skupštine Crne Gore i lider Socijaldemokratske partije (SDP) Ranko Krivokapić, mešanjem u crkvene poslove "urušava pravni poredak zemlje" i "zloupotrebom" vlasti šteti Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) u Crnoj Gori!

Amfilohije je to napisao u pismu komesaru za širenje EU Štefanu Fileu i predsedniku Odbora Evropskog parlamenta za međunarodne odnose Elmanu Broku, prenosi danas Mitropolija. Mitropolit SPC je reagovao povodom nedavnog govora Krivokapića evro-poslanicima kojima je, kako se navodi, rekao da je SPC "problem u Crnoj Gori jer ne priznaje njenu državnost", i da iz SPC dolaze "verbalni napadi na LGBT populaciju i perspektivu članstva Crne Gore u NATO".

Amfilohije je te stavove odbacio kao "grube neistine" i "grubo dezinformisanje" evro-poslanika i optužio Krovokapića da to radi "iz svojih ideoloških interesa", radi podrške "neformalnoj zajednici koja sebe naziva Crnogorska pravoslavna crkva". Mitropolit SPC je u pismu Fileu i Broku ocenio da Krivokapić "izražava ambiciju" da se meša u unutrašnja pitanja SPC tako što, preko Ministarstva unutrašnjih poslova koje godinama vode socijaldemokrate, "negira postojanje" SPC, "napada njenu imovinu i progoni pravoslavne sveštenike iz Crne Gore".

Amfilohije je "insinuacijama" nazvao stav da SPC osporava državnost Crne Gore, a u pismu evropskim zvaničnicima je objasnio i svoje stavove o LGBT zajednici, uz konstataciju da je stav SPC zasnovan na "hrišćanskoj etici" i da se od "crkve i mitropolita ne može očekivati da propagiraju homoseksualnost".

"Gospodin Krivokapić nema pravo da u ime svog ateizma, političke ideologije i nacionalnog opredeljenja, pozivajući se na "evropske standarde", urušava pravni poredak, da državne institucije pretvara u ideološko-partijske servise i da progoni crkvu i njeno sveštenstvo, lišavajući ih prava na slobodu verispovesti", zaključio je Amfilohije u pismu evropskim zvaničnicima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track