CRNA STATISTIKA: Srbe ubija rak pluća

Alarmantni podaci

CRNA STATISTIKA: Srbe ubija rak pluća

Društvo -
Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, Srbija je najgora zemlja u Evropi po broju obolelih od raka pluća. Ove godine ih je čak 20 odsto više nego pre

BEOGRAD - Crna statistika!Najsmrtonosniji karcionom u svetu najviše pogađa Srbiju, a poslednjih 15 godina broj obolelih u našoj zemlji povećao se za više od 20 odsto, pokazuju najnovija istraživanja Svetske zdravstvene organizacije. Broj obolelih od raka pluća u stalnom je porastu, a prema podacima koje je objavila ova organizacija, Srbija se nalazi na crnoj listi.- Ovu bolest karakteriše visoka stopa smrtnosti, a Srbija je i dalje jedna od najugroženijih zemalja kada je u pitanju rak pluća - navodi se u izveštaju Svetske zdravstvene organizacije iz 2012. godine.Da je situacija u Srbiji alarmantna, potvrdio nam je i Slobodan Čikarić, predsednik Društva Srbije za borbu protiv raka, koji kaže da se broj obolelih muškaraca od 2001. do 2010. godine povećao za čak 10,2 odsto.- Istraživanja koja su rađena na muškoj populaciji pokazuju da stopa obolelih od raka pluća alarmantno raste iz godine u godinu. Na 100.000 muškaraca 2001. umrlo je 78,7 odsto, a 2010. taj broj je povećan na 107,1 odsto. To pokazuje da stopa mortaliteta godišnje poraste za 3,1 odsto. Najgore od svega je što je iz godine u godinu broj umrlih veći od broja novoobolelih osoba, što znači da se stopa preživljavanja smanjuje i da je lečenje veoma loše - kaže Čikarić.Istraživanja Svetske zdravstvene organizacije od 1995. do 2009. godine pokazuju da je i u Evropi stopa smrtnosti veća kod muškaraca nego kod žena. Takođe, podaci pokazuju da od raka pluća najčešće obole osobe koje su aktivni pušači nekoliko godina.Podsetimo, 2010. godine u našoj zemlji registrovano je oko 6.400 novoobolelih od raka pluća. Najsmrtonosnije i najčešće maligno oboljenje tada je otkriveno kod 4.900 muškaraca i oko 1.500 žena, a u više od 44 odsto slučajeva obolele su osobe starije od 65 godina.

Ovi podaci su sramota srpskog zdravstva
Ovi podaci su sramota srpskog zdravstva

Žene najviše pogađa rak dojke!Svetska zdravstvena organizacija iznela je podatke i o drugim oblicima raka koji odnose najviše života. Među njima su rak želuca, rak jetre i rak dojke.- Najveće stopa smrtnosti kod žena je upravo od raka dojke. U poslednjih nekoliko godina u Evropi je nešto smanjen broj smrtnosti od raka dojke, zahvaljujući savremenijoj lekarskoj opremi i poboljšanju svesti žena, koje češće idu na preglede - piše u ovom izveštaju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track