SEĆANJE: Verica Barać bila je svetionik u mraku

Obeležena godišnjica smrti

SEĆANJE: Verica Barać bila je svetionik u mraku

Društvo -
Bila je nepokolebljiva u uverenju da borba protiv korupcije ne sme da prestane

BEOGRAD - Godišnjica smrti predsednice Saveta za borbu protiv korupcije Verice Barać obeležena je danas u Vladi Srbije, a skupu sa koga je poručeno da je Baraćeva bila svetionik u mraku u borbi protiv korupcije, prisustvovao je i prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić.

Potpredsednik Saveta za borbu protiv korupcije Miroslav Milićević istakao je da je Baraćeva bila nepokolebljiva u uverenju da borba protiv korupcije ne sme da prestane. "Prošla je tužna godina od kada Verica nije sa nama. Želeli smo da evociramo uspomene na njen ogroman doprinos borbi protiv korupcije", naveo je Milićević.

On je podsetio da je Baraćeva došla iz Čačka 2003. godine kao oformljeni borac za pravdu i ljudska prava i da je bila nepokolebljiva u uverenju da ta borba ne sme da prestane. "Kada je došla u renou 4 i parkirala ga na parkingu među crnim limuzinama svi su je gledali ko svetsko čudo, ali to nju nimalo nije iznenadilo. Ona je odlučnim korakom došla, zauzela svoje mesto u Savetu i neposredno posle toga usledile su njene izjave koje su obeležile borbu protiv korupcije", naveo je Milićević.

Baraćeva je, kako je podsetio, između ostalog rekla: "Svi su oni uvezani" i "Ova država je okovana u lancima. Spoj tajkuna i vlasti urušava iovako slabe i neefikasne institucije". "I bila je u pravu", naveo je Milićević i dodao da je Baraćeva rekla da "visokonaponska korupcija ima koren u vlasti" što je opredelilo odnos vlasti prema Savetu.

Nakon toga je, rekao je Milićević, borba protiv korupcije Saveta i njegove predsednice predstavljala svojevrsnu "golgotu". "Vericu Barać su nazivali raznim imenima, Savet su nazivali babama narikačama, nesposobnim, neznalicama. Ali Verica je svojom neizrecivom energijom uvek govorila 'Tako je to, tako to mora da bude, ali mora da se ide dalje'', rekao je Milićević i dodao da su se članovi Saveta nekoliko godina borili i trudili ali bez ikakvog odjeka.

Do 2012. godine Savet je, prema Milićevićevim rečima, uradio 26 velikih izveštaja, pokrenuo 31 inicijativu za ispitivanje konkretnih slučajeva i postojale su desetine analiza propisa. Milićević je rekao i da je, kada nije bilo nikakvog odgovora nadležnih, Barać odlučila da Savet počne sa podnošenjem krivičnih prijava, ali one nisu dovele do promene situacije.

"To Vericu nije obeshrabrilo. Iako iznemogla ona je nalazila snage da piše, da se bori i hrabrila je sve nas. Ona je bila svetionik u mraku i svojim primerom nas naučila važnu lekciju da iako je bolesna i da joj je život neizvestan, ima vrednosti za koje se treba boriti, a koje nisu definisane ličnom korišću", istakao je Milićević.

Prema njegovim rečima, Baraćevoj bi bilo veoma drago da vidi da Savet danas sarađuje sa Vladom Srbije i da je neko "konačno saslušao o čemu je Verica govorila i na čemu je insistirala". "Savet je bio Verica Barać. Mi smo joj neizmerno zahvalni", zaključio je Milićević. Profesor Fakulteta političkih nauka Čedomir Čupić, kome je juče istakao mandat na mestu člana Odbora Agencije za borbu protiv korupcije, rekao je da je Baraćeva bila simbol borbe protiv korupcije.

"Ona je bila simbol kod građana, nije ona bila simbol kod vlasti. Sve vlasti su bile u nezgodnoj situaciji kada je ona u pitanju jer je insistirala da ta borba počne od vrhova jer u borbi protiv korupcije uvek treba one koji imaju najveća ovlašćenja i položaje da dovedete u pitanje i onda cela piramida pada", rekao je Čupić. On je dodao da to što je Baraćeva radila nije bilo prihvaćeno od vlasti, ali da se posledice polako pojavljuju.

"Potrebno je da se završe krupne afere koje su veza 'vrhova vlasti u prethodnom periodu od 20 godina i određenih interesnih grupa, a posebno ljudi koji su se u jednom velikom nevremenu za sve građane Srbije enormno obogatili'", poručio je Čupić. Obeležavanju godišnjice prisustovali su i direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Tatjana Babić, Zoran Stojiljović iz Agencije, državni revizor Radoslav Sretenović, poverenica za ravnopravnost Nevena Petrušić i drugi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track