Vek od smrti Mihajla Petrovića, prvog srpskog pilota
Foto: Reuters

Da se ne zaboravi

Vek od smrti Mihajla Petrovića, prvog srpskog pilota

Društvo -
Poginuo je na borbenom zadatku u Prvom balkanskom ratu. Njegova srpska legitimacija nosila je broj jedan

BEOGRAD - Na današnji dan pre sto godina prvi srpski pilot izgubio je život na borbenom zadatku. Mihajlo Petrović poginuo je tokom Prvog balkanskog rata, kada je u njegov "farman" pogodila snažna vazdušna struja.

Bio je jedan od prvih srpskih pilota koji su se školovali u Francuskoj, a njegova srpska legitimacija nosila je broj jedan.

Povodom stote godišnjice od pogibije prvog srpskog pilota i prve žrtve srpskog vazduhoplovstva, član Gradskog veća Darko Božić položio je venac na njegov spomenik na Novom groblju.

Vence su položili i članovi porodice, predstavnici Komande vazduhoplovstva, Zavičajnog društva "Mihailo Petrović" iz Vlakče, Udruženja penzionisanih vojnih letača i padobranaca, Vazduhoplovnog saveza Srbije, Udruženja pilota "Kurjaci sa Ušća", Subnora i mnogobrojni poštovaoci.

Nakon komemoracije i opela, u Galeriji "Ikar" Doma vazduhoplovstva u Zemunu otvorena je izložba pod nazivom "Sećanje na vazduhoplovne žrtve".

Mihajlo Petrović bio je pilot sa dozvolom broj jedan. Pripadao prvoj grupi od šest srpskih pilota školovanih u Francuskoj 1912. godine.

Nakon srednje škole u Kragujevcu, Petrović je pokušao da upiše neku od vojnih akademija u Sankt Peterburgu u Rusiji. Kako mu to nije pošlo za rukom, vratio se u Srbiju gde je učio u podoficirskoj artiljerijskoj školi.

Kao dvadesetjednogodišnji vodnik 1905. godine bio je raspoređen u Gardijski artiljerijski puk u Nišu, a narednik je postao pet godina kasnije u garnizonu Beograd.

Na Farmanovu pilotsku školu u Etampu u Francuskoj upisao se kada je srpska vojska 1912. godine pozvala dobrovoljce da se prijave za pilotsku obuku. Završne ispite položio je mesec dana pre ostalih iz grupe i tako postao prvi srpski pilot sa diplomom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track