Mihajlović: Srbijagas je slučaj za tužilaštvo
Foto: Marina Lopičić

Mihajlović: Srbijagas je slučaj za tužilaštvo

Društvo -
Veoma sam iznenađena rezultatima revizije u Srbijagasu, a posebno zbog toga što je za tako veliki iznos - 46 milijardi dinara - predviđena samo prekršajna prijava, navela je ministarka energetike

BEČEJ - Ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović izjavila je danas da očekuje da Tužilaštvo proveri poslovanje Srbijagasa, povodom revizije finansijskih izveštaja i pravilnosti poslovanja tog javnog preduzeća za 2011. godinu.

Ona je u Bečeju rekla da je veoma iznenađena rezultatima revizije u Srbijagasu, a posebno zbog toga što je za tako veliki iznos - 46 milijardi dinara - predviđena samo prekršajna prijava.

"Verujem da će Tužilaštvo imati posla u Srbijagasu, 46 milijardi dinara nije malo, pa i da je jedan dinar, u pitanju je dinar iz državnog budžeta, novac građana Srbije", rekla je ministar nakon što je otvorila mobilnu mernu stanicu za kontrolu kvaliteta vazduha u Bečeju.

Mihajlović je podsetila da je i režiser Emir Kusturica podneo ostavku na funkciju direktora parka prirode Mokra gora zbog prekršajne prijave državnog revizora i zapitala se da li to znači da "neko u Srbijagasu smatra da je bar toliko odgovoran da podnese ostavku".

Na pitanje novinara da li očekuje da direktor Srbijagasa Dušan Bajatović podnese ostavku, Mihajlović je odgovorila da vlada razrešava i postavlja direktore javnih preduzeća, ali da očekuje da u narednom periodu na osnovu izveštaja tima tog Ministarstva za borbu korupcije i izveštaja Državne revizorske institucije otvore vrata za delovanje Tužilaštva.

Ona je podsetila da je pripremljen plan restrukturisanja Srbijagasa i da očekuje da će taj dokument za 10 do 15 dana biti na sednici vlade.

Mihajlović je navela da sledi finansijska konsolidacija Srbijagasa, jer je to preduzeće u ogromnim dugovima koji prelaze milijardu evra.

DRI je podnela Prekršajnom sudu u Novom Sadu zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv direktora "Srbijagasa" Dušana Bajatovića zbog nepoštovanja pojedinih odredbi Zakona o javnim nabavkama.

Na sajtu DRI je objavljeno da je ta institucija dostavila Narodnoj skupštini i odgovornim licima u revidiranom subjektu - Javnom preduzeću "Srbijagas" u Novom Sadu konačan Izveštaj o reviziji finansijskih izveštaja i pravilnosti poslovanja za 2011. godinu.

Nakon što pravni timovi razmotre izveštaje, Državna revizorska institucija će preduzeti dalje mere iz svoje nadležnosti.

Shodno Zakonu o Državnoj revizorskoj instituciji, "Srbijagasu" je dat rok od 90 dana da DRI podnese izveštaj o otklanjanju nepravilnosti koje tokom obavljanja revizije nisu otklonjene.

Izveštaj o reviziji finansijskih izveštaja i pravilnosti poslovanja JP "Srbijagas" Novi Sad za 2011. godinu objavljen je na sajtu te institucije.

Ovo je poslednji izveštaj u vezi sa izvršenjem Programa revizije Državne revizorske institucije za 2012. godinu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track