NEUTEŠNI OTAC: Ćerkica mi je umrla zbog nemara lekara!

Gordimir Balović, otac Jovane Balović (15)

NEUTEŠNI OTAC: Ćerkica mi je umrla zbog nemara lekara!

Društvo -
Lekari na Institutu za majku i dete 19 dana nisu znali od čega mi ćerka boluje. Prvo su rekli da moj anđeo ima virus, pa imunološku bolest, onda artritis, pa leukemiju i tumor. Umrla zbog otkazivanja pluća, priča Gordimir

KRAGUJEVAC - Tuga!Moja Joca bila je anđeo. Mila, ljubazna prema svima, odličan đak. Bila je i zdravo dete, kod lekara je bila svega četiri-pet puta. U oktobru se vratila sa ekskurzije s visokom temperaturom. Lekari su prvo mislili da je virus, iz meseca u mesec, bilo joj je sve gore i umrla je 24. februara. Tvrdim da se to dogodilo zbog nestručnosti i nemarnosti nekoliko lekara s Instituta za majku i dete na Novom Beogradu.Ovako za Kurir počinje ispovest Kragujevčanin Gordimir Balović, koji je podneo prijavu Ministarstvu zdravlja i Zdravstvenoj inspekciji, od kojih traži da utvrde okolnosti pod kojima je njegova ćerka Jovana (15) preminula.Edem, a ne tumor- Sa Pedijatrijske klinike KC Kragujevac Jovana je 5. novembra upućena na Institut za majku i dete zbog sumnje da ima neku imunološku bolest, koja je prouzrokovala visoku temperaturu i tešku upalu pluća. Bili smo sigurni da će je u Beogradu izlečiti, a ispostavilo se da tamošnji lekari celih 19 dana pojma nisu imali od čega je bolesna. Selili su je sa jednog na drugo odeljenje, u druge bolnice, nekoliko puta joj uzimali likvor i nagađali da boluje od reumatskog artritisa, pa od leukemije, onda od nečeg malignog, a sve analize su ih demantovale. Kada je dete počelo da povraća zeleni sadržaj i da gleda samo u jednu tačku, palo je u komu, a „stručnjaci“ su zaključili da ima tumor na mozgu, pa su je prebacili u Urgentni centar, gde su na snimku glave videli edem, a ne tumor. To je potvrđeno i u Kliničkom centru, pa je vraćena na Institut - priča Gordimir.Tada se obratio Ministarstvu zdravlja i, kako tvrdi, lekari su tek tada na Institutu postavili dijagnozu hemofagocitna limfohistiocitoza D 76.0.- Čudno je da je u otpusnoj listi i potvrdi o smrti mog deteta napisano da je dijagnoza hemofagocitna limfohistiocitoza C 96.1, a ne D 76.0. Pitam odakle ta razlika, da li je onda dete adekvatno lečeno - kaže Gordimir.Oštećen dušnikJovanino stanje se pogoršavalo.- Bila je puna sekreta i to zbog nestručnog intubiranja tokom kojeg joj je oštećen dušnik. U zoru 24. februara umrla je zbog otkazivanja pluća - još je u neverici Gordimir i plačući dodaje:- Podneo sam prijavu protiv lekara da i druga deca ne bi doživeli isto. Ja sam svoje dete izgubio i nju mi ništa ne može vratiti. Odgovor od Instituta nismo dobili.

Jovana gotovo da nikad nije bolovala
Jovana gotovo da nikad nije bolovala

Gde je 15 bolničkih dana?- O nemarnosti lekara svedoči i to što je u otpusnoj listi mog deteta „nestalo“ 15 bolničkih dana! Ona je na Institut primljena 5. novembra, a u otpusnoj listi piše da je lečena od 20. novembra - kaže Gordimir.

Ministarstvo: Inspekcijski nadzor je u toku!Iz Ministarstva zdravlja potvrdili su nam da im je stigla prijava i da je zdravstvena inspekcija reagovala.- Po upućenoj prijavi zdravstvena inspekcija organizovala je inspekcijski nadzor - kažu iz ministarstva.

Doktor: Nije samo vaše dete bolesno!Dok je bila na Institutu, Jovana je ujutru 17. novembra pošla do toaleta, izgubila svest i pala. Nekoliko puta je povraćala zelen sadržaj, a doktor je došao tek nakon upornog insistiranja moje supruge. Rekao je da je to virus, da ga više ne zove stalno jer ima još bolesne dece. „Nije samo vaše dete bolesno“, rekao je. Oko 15 časova istog dana dete je počelo da gleda samo u jednu tačku. Tek kada je supruga ponovo na jedvite jade naterala doktora da dođe, on je pogledao i rekao da je hitno prebace na Intenzivnu negu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track