BRUKA: Bolesna dečica umiru, a direktori potrošili 25 miliona evra na luksuz!

„Privatni lekari Srbije“ žestoko optužuju Lekarsku komoru Srbije

BRUKA: Bolesna dečica umiru, a direktori potrošili 25 miliona evra na luksuz!

Društvo -
Direktorka Tatjana Radosavljević bahato je trošila milione od lekarskih članarina na kupovinu i opremanje svog kabineta, putovanja po svetu... a deca u Srbiji nemaju novca za lečenje, tvrde „Privatni lekari Srbije“

BEOGRAD - Sumnjivo poslovanje!„Privatni lekari Srbije“ optužili su direktorku Lekarske komore Srbije (LKS) dr Tatjanu Radosavljević za tešku korupciju! Oni tvrde da je bahato potrošila oko 25 miliona evra od lekarskih članarina - na kupovinu i opremanje svog kabineta, putovanja po svetu, na honorare za sebe i odane članove svog „tima“, dok deca u Srbiji umiru jer nemaju novca za lečenje, a najvažnije klinike ostaju bez neophodnih lekova i uređaja! Lekari su zbog toga odbili da plaćaju članarinu Lekarskoj komori Srbije i naveli su da će svoj novac uplaćivati kao pomoć za lečenje teško obolelih i nabavku bolničke opreme koja nedostaje.O tome kako je „skupljeno“ 25 miliona evra, „Privatni lekari“ izvode jednostavnu računicu: 30.000 lekara u Srbiji, članova LKS, primorani su da plaćaju članstvo u monopolilističkoj, „jednopartijskoj organizaciji“ - LKS.- Upisnina u LKS i izdavanje licence košta 100 evra, pa puta 30.000 lekara jednako je tri miliona evra. Članarina se plaća tako što se mesečno „skida“ sa platnog spiska prosek od plate, 1,6 odsto za privatne doktore i 0, 8 odsto za državne doktore. Znači doktori plaćaju članarinu na godišnjem nivou od 50 do 100 evra, pa puta 30.000 doktora, što za sedam godina rada Komore iznosi oko 25 miliona evra! - kažu oni.„Privatni lekari Srbije“ pitaju se da li se taj novac izdvaja samo za registar doktora i licence doktora kad je za to dovoljna članarina od jednog evra godišnje.- Gde je 25 miliona evra lekarskih članarina? Da li je moguće da se tako nezabeležena korupcija u LKS dešava, a da Ministarstvo zdravlja, koje je po zakonu zaduženo da nadgleda i kontroliše rad LKS, na to ne reaguje! Ministarstvo zdravlja su u više navrata upozoravali ne samo Udruženje „Privatni lekari Srbije“ već i Regionalna lekarska komora Vojvodine na protivzakonita, protivustavna, protivstaturna i koruptivna ponašanja direktorke dr Tatjane Radosavljević. Pitamo zašto ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović nije iskoristila zakonska ovlašćenja da zbog zloupotreba u vršenju javnih ovlašćenja od strane direktorke LKS dr Tatjane Radosavljević suspenduje ta javna ovlašćenja LKS, uvede upravni nadzor i privremene mere u LKS i spreči da se „isprazni“ doktorska kasa i nestane 25 miliona evra? Kako je moguće da je Ministarstvo zdravlja dalo saglasnost da se doktori bukvalno pljačkaju tako visokim članarinama, koje se, kao što vidimo, ne troše za usavršavanje mladih lekara i pomoć bolesnoj deci u Srbiji, već se bahato rasipaju za kupovinu kabineta, za enormne plate funkcionera LKS, putovanja po svetu, za organizacije čudnih i skupih „konferencija“ u zemlji i svetu, kao i za korumpirane delegate u raznim organima LKS - tvrde oni.

Ko je ovde lud 1Ministarstvo zdravlja: Ministarstvo finansija je nadležnoU Ministarstvu zdravlja rekli su nam da oni nisu nadležni za ovaj slučaj, već da je za to nadležno Ministarstvo finansija.- Nadzor nad zakonitim i namenskim korišćenjem sredstava Komore, kao i postupanjem Komore u pogledu pridržavanja propisa o finansijskom i računovodstvenom poslovanju obavlja ministarstvo nadležno za poslove finansija - kažu u ovoj ustanovi.

Ko je ovde lud 2Ministarstvo finansija: Ministarstvo zdravlja je nadležnoU Ministarstvu finansija su nam rekli da je za ovu situaciju ipak nadležno Ministarstvo zdravlja.- Lekarska komora Srbije osnovana je na osnovu Zakona o zdravstvenoj zaštiti, koji primenjuje i čiju primenu kontroliše Ministarstvo zdravlja. Na osnovu ovog Zakona LKS je nezavisno telo i pravni subjekt. LKS nije korisnik budžetskih sredstava, pa samim tim nije u nadležnosti Ministarstva finansija i privrede - kažu u ovoj ustanovi.

LKS: Netačne informacije!Iz Lekarske komore Srbije kažu da udruženje „Privatni lekari Srbije“ predvodi osoba koja nije član Lekarske komore, kao i da je ta osoba naplaćivala po 100 evra od svojih kolega da bi oni zauzvrat dobijali bezvredne papire, tzv. licence.- Netačni su svi navodi o rasipanju novca direktorke Radosavljević. Ona nije primala dodatnih 600 evra na ime nadoknade za rad u LKS, netačne su i informacije o navodnim putovanjima direktorke, a takođe, LKS nema automobile niti ima zaposlenog vozača - kažu u LKS.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track