Uskršnja poslanica nadbiskupa Hočevara
Foto: Beta

Najveći hrišćanski praznik

Uskršnja poslanica nadbiskupa Hočevara

Društvo -
Beogradski nadbiskup čestitao je uz poruku da sve što je dobro i istinito mora da prođe kroz velika iskušenja

BEOGRAD - Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar čestitao Uskrs i poručio da istina pobeđuje zato što je istina i to ne spoljašnjom prinudom, nego unutrašnjom snagom same istinske vrednosti. Hočevaru je Uskrs čestitao patrijarh srpski Irinej.

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar čestitao je Uskrs uz poruku da sve što je dobro i istinito mora da prođe kroz velika iskušenja i da vera nije neka spoljašnja zapovest i čoveku nametnuta ideologija, nego jedini način životnog disanja.

"Mi svi iz ličnog života primećujemo kako sve što je dobro i istinito mora da prođe kroz velika iskušenja. Ali ono što je dobro pobeđuje samo zato što je dobro, istina pobeđuje upravo zbog toga što je istina. Ne dakle, spoljašnjom prinudom ili oružjem, nego unutrašnjom snagom same istinske vrednosti", rekao je Hočevar u Uskršnjoj poslanici.

Prema njegovim rečima, što je veće zajedništvo nosilaca dobra i istine, istovremeno su i bogatiji istorijski plodovi dobra i istine.

Hočevar je poručio i da vera nije neka spoljašnja zapovest i čoveku nametnuta ideologija, nego jedini način životnog disanja koji stvarno omogućava, kako je rekao, uzdisanje Duha Uskrslog Gospoda u naše biće.

"Moja najveća želja i moja najsrdačnija čestitka je - Nikada ne gubite Raspetog i Uskrslog Gospoda iz svojih očiju! Uskrsli Gospod neka sija u njima! Tim svetlom birajmo puteve budućnosti", rekao je Hočevar.

Ukazujući da se "istorijska drama oslobađanja od tame i zla na poseban način otkriva u Jubilarnoj godini", nadbiskup je istakao da je car Konstantin Veliki, rođen u Nišu, odlučio da slobodu vere i svesti osigura svim ljudima."Očigledno je da Konstantin Veliki to nije učinio toliko svojom snagom, koliko vođen Božjom dobrotom", poručio je Hočevar.

Nadbiskup je podsetio i da su pre 1.150 godina braća Ćirilo i Metodije došli u srednju Evropu da bi omogućili da se Svevišnji slavi na našim jezicima i u školi Jevanđelja pronalazimo put duhovne slobode, mudrosti i istinskog indentiteta.

Hočevar je ukazao i da je godina vere koja se slavi povodom 50 - godišnjice Drugog vatikanskog sabora, veliki poziv svima nama da se čitavim bićem obratimo "onome u kome je život, u kome je spas".

Kako je najavljeno Hočevar će sutra, na Veliki petak predvoditi misu u Crkvi svetog Antuna u 18 časova, dok će na Veliku subotu predvoditi bogosluženje u Katedrali Blažene device Marije u 20 časova.

Na sam dan Uskrsa beogradski nadbiskup predvodiće bogosluženja u 10 i 18 časova u Crkvi Krista Kralja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track