AFERA SARTID: Saslušavaju Kolesara i Kljajevića!
Foto: Nebojša Mandić

AFERA SARTID: Saslušavaju Kolesara i Kljajevića!

Društvo -
Bivši šef kabineta Zorana Đinđića i nekadašnji predsednik Trgovinskog suda biće danas saslušani zbog sumnji da su zloupotrebili službeni položaj prilikom prodaje čeličane

BEOGRAD - Nastavak istrage.Tužilaštvo za organizovani kriminal uputilo je poziv za saslušanje Nemanji Kolesaru, bivšem šefu kabineta ubijenog premijera Zorana Đinđića, i Goranu Kljajeviću, nekada predsedniku Trgovinskog suda.

Kako Kurir saznaje, njih dvojica bi danas trebalo da budu saslušani kako bi se utvrdila odgovornost svih umešanih u privatizacionu aferu „Sartid“.Proširenje istrage- Pripadnici Radne grupe Uprave kriminalističke policije poslali su ove pozive radi saslušanja u svojstvu osumnjičenih i njih dvojica treba da se jave u Tužilaštvo za organizovani kriminal. Kolesar i Kljajević se sumnjiče za zloupotrebu službenog položaja član 359. stav 3 - kaže za Kurir izvor blizak tužilaštvu. Prema našim saznanjima, pripadnici Radne grupe postupali su po zahtevu za proširenje istrage.- U pitanju je nastavak krivičnog postupka koji je pre nekoliko godina započet pred Višim tužilaštvom u Beogradu, a koje je preuzelo Specijalno tužilaštvo - navodi naš izvor. Kako saznajemo, uskoro se može očekivati i da ostali učesnici u ovoj aferi, koji su obuhvaćeni dosadašnjim detaljnim proverama Radne grupe, budu procesuirani.- To bi se moglo očekivati onog trenutka kada stignu odgovori po zamolnicama za pružanje međunarodne pravne pomoći koje je Tužilaštvo za organizovani kriminal uputilo prema više država - otkriva naš izvor.Uključen državni vrhPodsetimo, prva provera privatizacije „Sartida“ započeta je 2004, a Tužilaštvo je 2009. pokrenulo istragu zbog sumnji da je pre prodaje (septembar 2003) održano više sastanaka na kojima je postignut dogovor da se „Sartid“ proda „Ju-Es stilu“ i to neposrednom pogodbom i bez uključivanja drugih potencijalnih kupaca. Na ovim sastancima navodno je prisustvovao i deo državnog vrha, a poznato je da je u vreme prodaje Sartida, ministar privrede i privatizacije bio - Aleksandar Vlahović, ministar finansija - Božidar Đelić, direktor Agencije za privatizaciju - Mirko Cvetković, šef kabineta premijera Srbije - Nemanja Kolesar, vlasnik Ekonomskog instituta koji je vršio procenu vrednosti - Danko Đunić, predsednik Trgovinskog suda Goran Kljajević, sudija Trgovinskog suda Dušan Marčićević, a direktor „Sartida“ Živomir Novaković. Na kraju, „Sartid“ je prodat „Ju-Es stilu“ za 21,3 miliona dolara, a na državu je prebačen dug od 1,7 milijardi dolara.

Đunić van zemljeU istrazi afere „Sartid“ do sada je preko dvadeset ljudi dalo iskaz u policiji, među njima su bili i Miroljub Labus, Božidar Đelić, Aleksandar Vlahović, ali i Nemanja Kolesar, koji je saslušavan nekoliko puta u vezi sa ovom aferom. Međutim, još nije saslušan biznismen Danko Đunić jer se već mesecima nalazi van zemlje, tačnije u Americi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track