SKUPŠTINA: Trudnicama radno mesto do isteka porodiljskog

Izmene Zakona o radu

SKUPŠTINA: Trudnicama radno mesto do isteka porodiljskog

Društvo -
Izmenama zakona predviđa se i da porodilje po povratku na posao imaju pravo na pauzu za dojenje tokom radnog dana

BEOGRAD - Skupština Srbije usvojila je danas izmene Zakona o radu koje predviđaju da se trudnicama zaposlenim na određeno vreme, radni odnos produži do isteka korišćenja prava na odsustvo.

Izmenama tog zakona predviđa se i da porodilje po povratku na posao imaju pravo na pauzu za dojenje tokom radnog dana, a 181 poslanik je podržao taj propis.

Predlog za izmene Zakona o radu podneo je predsednik Skupštine i poslanik vladajuće Srpske napredne sranke Nebojša Stefanović. Skupština Srbije je prihvatila i izmene Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom čiji je cilj veća podrška države poslodavcima koji zapošljavaju osoba sa invaliditetom. Taj zakon je usvojen glasovima 158 poslanika.

Novi propis predviđa pravo na subvenciju umesto, kako je do sada bio slučaj, refundaciju zarade, a država će učestvovati u 75 odsto ukupnih troškova zapošljavanja osoba sa invaliditetom. Predviđena je obaveza poslodavca koji ne zaposle osobe sa invaliditetom da uplati iznos od 50 odsto prosečne zarade po zaposlenom u Srbiji prema poslednjem objavljenom podatku republickog organa nadležnog za poslove statistike za svaku osobu sa invaliditetom koju nije zaposlio.

Izmenama je utvrđena i visina subvencija zarade kod zapošljavanja na neodređeno vreme osoba sa invaliditetom bez radnog iskustva u iznosu do 75 odsto ukupnih troškova zarade sa pripadajućim doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, ali ne više od iznosa minimalne zarade utvrđene u skladu sa propisima o radu.

Skupština ratifikovala četiri sporazumaSkupština Srbije usvojila je danas i Zakon o zaključivanju i izvršavanju međunarodnih ugovora, kojom je predviđena obaveza nadležnih organa državne uprave da prate izvršavanje međunarodnih ugovora i o tome obaveštavaju Vladu Srbije.Poslanici su u paketu ratifikovali četiri međudržavna ugovora - sa Izraelom o zapošljavanju članova porodice diplomatskog ili konzularnog osoblja, sa Bugarskom o uzajamnoj zaštiti i razmeni tajnih podataka i sa Slovenijom o policijskoj saradnji i o bavljenju plaćenim poslovima članova porodica osoblja diplomatsko-konzularnih predstavništava.Inače, prema usvojenom zakonu vlada je u obavezi da obaveštava Skupštinu Srbije o sporazumima koje je ona potvrdila. Novi zakon zamenio je stari koji je donet još 1978. godine. Nova zakonska rešenja bila su potrebna kako bi ta oblast bila usaglašena sa ustavno-pravnim rešenjima.Usvojenim zakonom je, pored ostalog, predviđeno da je za pokretanje postupka za vođenje pregovora i zaključivanje međunarodnih ugovora nadležna vlada, koja može da pokrene postupak na sopstvenu inicijativu ili na predlog nadležnog organa državne uprave."Zakon predviđa da vlada u izuzetnim slučajevima može da ovlasti delegaciju Srbije da prihvati da se međunarodni ugovor koji podležu potvrđivanju u celini ili pojedine njegove odredbe privremeno primenjuju do njegovog stupanja na snagu", naveo je skupštinskoj raspravi ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković.Predviđeno je da Skupština Srbije potvrđuje međunarodne vojne, političke i ekonomske ugovore kojima se stvaraju finansijske obaveze za Srbiju, koji zahtevaju donošenje novih propisa ili izmenu važećih i kojima se odstupa od postojećih zakonskih rešenja.Međunarodni ugovori koji ne spadaju u takve ugovore ne podležu postupku potvrđivanja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track