ODLUKA: Pokrenut stečajni postupak u RVB

Privredni sud presudio

ODLUKA: Pokrenut stečajni postupak u RVB

Društvo -
RBV u stečaju nastaviće da posluje kako bi bila obavljena prodaja imovine te banke i namirena potraživanja

NOVI SAD - Privredni sud u Novom Sadu doneo je rešenje o otvaranju stečajnog postupka nad Razvojnom bankom Vojvodine (RBV), a za stečajnog upravnika određena je Agencija za osiguranje depozita u Beogradu.

Kako je izjavila portparol tog suda Olivera Lazić Rusov, odluka o stečaju izvršna je od ponoći i biće objavljena u "Službenom glasniku", a poverioci RBV su pozvani da u roku od 60 dana od dana objavljivanja, prijave svoja potraživanja.

RBV u stečaju nastaviće da posluje kako bi bila obavljena prodaja imovine te banke i namirena potraživanja.

Posle zaključenih odgovarajućih ugovora o preuzimanju, u subotu u novosadskom sudu, deponenti RBV od danas su klijenti Poštanske štedionice, na čijim šalterima u Novom Sadu, kako prenose mediji, danas nije bilo više posla nego što je to uobičajeno.

Po svemu sudeći, vlasnici računa u dosadašnjoj RBV nisu u velikom broju iskoristili prvi radni dan posle preuzimanja te banke da bi podigli svoj novac ili obavili druge bankarske poslove a službenici "Štedionice" su, kako ističu, spremni da im pomognu u tim bankarskim transakcijama.

Grad Novi Sad bi, kako je za RTV izjavio član Gradskog veća zadužen za finansije Dejan Mandić, mogao da do kraja ove nedelje raspolaže sa svojih 1,5 milijardi dinara koji su bili "zarobljeni" u RBV, pošto je sa predstavnicima Banke Poštanska štedionica dogovorena dinamika povraćaja tog novca.

Na osnovu ugovora o preuzimanju, Poštanska štedionica preuzima oko 17,5 milijardi dinara ukupnih depozita RBV.

Zbog nedostajuće kvalitetne imovine, oko 6,3 milijarde dinara biće pokriveno novim obveznicama Pokrajine Vojvodine 78,11 odsto i Republike Srbije 21,89 procenata, kako je bilo predviđeno sporazumom između Vlade Srbije i pokrajinske vlade, zaključenim u decembru prošle godine.

Prema tom sporazumu će novoformirani Razvojni fond Vojvodine preuzeti deo kredita RBV datih pravnim licima, kao i deo poslovne mreže, ukupne vrednosti koja je identična novoemitovanim obveznicama.

Vlada Srbije donela je 5. aprila odluku da RBV i Banka Poštanska štedionica zaključe ugovor o preuzimanju dela imovine i dela obaveza, koji predviđa preuzimanje klijenata RBV od 8. aprila.

Zaključak je, kako je saopšteno, donet radi očuvanja stabilnosti finansijskog sistema i pozitivnim mišljenjem Narodne banke Srbije, a prema tom ugovoru su svi deponenti RBV, oko 70.000 građana, preduzetnika, malih, srednjih i velikih kompanija i javnih preduzeća, od 8. aprila ove godine klijenti Banke Poštanske štedionice i nastaviće da slobodno raspolažu svojim novcem.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track