Više od 10.000 dece čeka na mesto u vrtiću
Foto: Beta

Ulaganje u rani razvoj

Više od 10.000 dece čeka na mesto u vrtiću

Društvo -
Mada se liste čekanja polako smanjuju zahvaljujući izgradnji novih vrtića, posebno u velikim gradovima, potrebna su rešenja za proširenje kapaciteta uz njihovu bolju iskorišćenost, rekao ministar prosvete Žarko Obradović

BEOGRAD - U Srbiji je manje od 50 odsto dece uključeno u predškolsko obrazovanje - vrtiće, a više od 10.000 dece čeka na listama za upis, izjavio je danas ministar prosvete Žarko Obradović.

Na javnom slušanju u Skupštini Srbije na temu "Ulaganje u obrazovanje u ranom detinjstvu", Obradović je rekao da je u predškolskim ustanovama u Srbiji "preko kapaciteta" 14.664 dete.

"Mada se liste čekanja polako smanjuju zahvaljujući izgradnji novih vrtića, posebno u velikim gradovima, potrebna su rešenja za proširenje kapaciteta uz njihovu bolju iskorišćenost", rekao je ministar.

Mrežu u Srbiji čini 160 predškolskih ustanova sa 2.384 objekta, osnivači su lokalne samouprave po principu jedna opština - jedna ustanova i 63 privatne predškolske ustanove.

Direkorka Kancelarije Unicefa u Srbiji Judita Rajhenberg rekla je da Srbija ima jednu od najnižih stopa učestvovanja dece u programima predškolskog vaspitanja i obrazovanja u Evropi.

Rajhenberg je istakla da je ulaganje u rani razvoj dece jedna od investicija koje se najviše isplate, ali je ukazala da "predškolsko obrazovanje i vaspitanje mora da bude kvalitetno i pristupačno deci iz svih društveno ekonomskih miljea i u svim gradskim sredinama, bez obzira na njihov razvoj".

"Pritom je deci iz osetljivih društvenih grupa neophodno posvetiti više pažnje i podrške, jer je njihova stopa uključenosti u predškolsko vaspitanje znatno niža od dece iz drugih socijalnih grupa", rekla je Rajhenberg.

Aleksandar Baucal iz Institua za psihologiju rekao je da Srbija bira da li želi generacije s razvijenim potencijalom ili pustiti da to ide spontanim tokom i "šta se desi, to je to".

"Zabrinjavajuće je da je obuhvat dece u obdaništima iz najbogatijih porodica 75 odsto, a iz najsiromašnijih svega 22 odsto. Od četiri deteta iz dobrostojeće porodice, tri idu u vrtić, a iz siromašne porodice samo jedno", rekao je Baucal.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track