Mihajlovićeva: Nećemo ugasiti Srbijagas
Foto: Tanjug

Demantovala špekulacije

Mihajlovićeva: Nećemo ugasiti Srbijagas

Društvo -
Srbijagas duguje preko milijardu evra i nisu u tim dugovima samo neizmirene obaveze za utrošeni gas ruskom dobavljaču, rekla je Mihajlovićeva i dodala da će Ministarstvo energetike zajedno sa Ministarstvom finansija i sindikatima naći rešenje za dugovanja Srbijagasa

BEOGRAD - Ministarka energetike Zorana Mihajlović demantovala je špekulacije da će Javno preduzeće Srbijagas biti ugašeno, i navela da ona nije u ličnom sukobu sa generalnim direktorom Srbijagasa Dušanom Bajatovićem.

Komentarišući odluku Bajatovića da u Srbijagas ne pusti antikorupcijski tim, Mihajlovićeva je objasnila da je cilj tog tima da ustanovi da li je bilo nepravilnosti u radu bilo kog javnog preduzeća i to telo izveštaj mora da dostavi nadležnim službama, napominjući da je antikorupcijski tim formiran po zakonu.

Mihajlovićeva je rekla da tu ne vidi nikakav problem i izrazila ubeđenje da će antikorupcijski tim sigurno obaviti svoj posao u Srbijagasu.

Ministarka Mihajlović je ocenila da u tom poslu nema ničeg personalnog između nje, kao ministra, i Bajatovića.

Prema planu restruktuiranja, novo preduzeće Srbijagas baviće se transportom i skladištenjem gasa, a Transgas - trgovinom i distribucijom tog energenta, precizirala Mihajlović i ukazala da je krajni cilj reformi tog Javnog reduzeća zaštita interesa potrošača, smanjenje dugovanja Srbijagasa i očuvanje energetske bezbednosti Srbije.

Srbijagas duguje preko milijardu evra i nisu u tim dugovima samo neizmirene obaveze za utrošeni gas ruskom dobavljaču, rekla je Mihajlovićeva i dodala da će Ministarstvo energetike zajedno sa Ministarstvom finansija i sindikatima naći rešenje za dugovanja Srbijagasa.

Restruktuiranjem mogli bi da se smanje troškovi tog javnog preduzeća za više od trećine i da se Srbijagas dovede na nivo pozitivnog poslovanja, a osnovni kriterijum biće interes potrošača, naglasila je ministarka energetike.

Odgovarajući na pitanje ko će kontrolisati dva nova preduzeća, koja će nastati iz Srbijagasa, Mihajlovićeva je rekla da će ona biti u stopostotnom vlasništvu države, s tim da ga vode profesionalni menadžmenti koji će biti birani na javnom konkursu.

"Želimo preduzeće koje će biti profitabilno, koje će biti lider", naglasila je Mihalovićeva i dodala da bi ta nova preduzeća mogla da budu energetski lider, ne samo u Srbiji, već u regionu.

Voma je značajno da Srbijagas bude profitabilno preduzeće, jer je energetska bezbednost veoma važna za Srbiju, naglasila je ministarka energetike.

U vladi postoji pozitivno mišljenje o restruktuiranju Srbijagasa, rekla je Mihajlovićeva komentarišući protivljenje generalnog direktora Srbijagasa Dušana Bajatovića da se reformiše to Javno preduzeće.

Prema njenim rečima, postoje primedbe potrošača da je kvalitet gasa u Srbiji danas lošijeg kvaliteta i to čak za 20 odsto od propisanog, što se mora ispitati.

Kada je reč o ceni gasa, Mihajlovićeva je najavila da će vlada da učini sve da ta cena bude niža nego sada i podsetila da je sa ruskim dobavljačem potpisana nova cena za Srbiju od 370 dolara za hiljadu metara kubnih.

Odgovarajući na pitanje kada će poskupeti struja, Mihajlovićeva je podsetila da cenu struje određuje Agencija za energetike i nije ministar taj koji će najavljivati njeno poskupljenje i koliko, naglašavajući da će u određivanju nove cene struje morati da se vodi računa o interesima EPS-a, njegovim planiranim investicijama i interesima građana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track