(NE)RADNO: Srećan vam 1. maj, praznik rada!
Foto: Tanjug

Dva dana praznovanja

(NE)RADNO: Srećan vam 1. maj, praznik rada!

Društvo -
U Srbiji je ovaj praznik prvi put obeležen 1893. godine protestnim skupovima u Beogradu, a u našim krajevima se u poslednje vreme ustalila praksa izlaska u prirodu na taj dan
1 / 10 Foto: Tanjug

BEOGRAD - U Srbiji i u svetu danas se nizom manifestacija obeležava 1. maj - Međunarodni praznik rada.

Premijer Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić je sa saradnicima i predstavnicima sindikata policije prisustvovao Prvomajskom uranku u Nastavnom centru MUP na Makišu, a potom je s predsednikom beogradskog odbora SPS Aleksandrom Antićem položio venac na spomenik Dimitriju Tucoviću na Slaviji.

Nekoliko sindikalnih organizacija odvojeno će obeležiti Međunarodni praznik rada, pa će Savez samostalnih sindikata Srbije organizovati simbolično okupljanje članova na Trgu Nikole Pašića.

Potpredsednik Veća tog sindikata Zoran Mihajlović očekuje da će okupljanju na Trgu Nikole Pašića pridružiti 1.500 radnika, a najavljuje da će nakon uvodnih govora sindikalci prošetati ulicama u centru grada, kako bi ukazali na siromaštvo, socijalnu nepravdu, ugrožena prava radnika, nezaposlenost.

Srbija, kako je napomenuo Mihajlović, kada su te teme u pitanju nema razloga za zadovoljstvo."Vreme koje je sada pred nama i iza nas nameće pitanje i potrebu da se iskaze nezadovoljstvo stanjem u društvu i položajem zaposlenih. Situacija je takva da se od 1. maja do 1. maja vrlo male promene dešavaju", rekao je Mihajlović.

On je ukazao da je nezaposlenost dosegla granicu od 30 odsto, da se i dalje radi za minimialac, a da poslodavci ne isplaćuju ni minimalac, kao i da se ne uplaćuju porezi i doprinosi.

Međunarodni praznik rada će na Trgu Dimitrija Tucovića, polaganjem venaca, obeležiti i Udruženi sindikati Srbije Sloga, Policijski sindikat i Novi sindikat zdravstva, a potom se prošetati do Terazijske česme.Pokret socijalista će u Kragujevcu obeležiti i Međunarodni praznik rada i Dan Pokreta socijalista.

U Srbiji je 1. maj prvi put obeležen 1893. godine protestnim skupovima u Beogradu, a u našim krajevima se u poslednje vreme ustalila praksa izlaska u prirodu na taj dan. Prema Zakonu o državnim praznicima, prvomajski praznik se u Srbiji neradno obeležava dva dana.

Trubačka budilica pozivala Čačane na uranak!

Paljenjem logorske vatre na brdu Ljubiću kod Čačka u utorak uveče počela je proslava Međunarodnog praznika rada 1. maja. Jutros, trubačka budilica prošla je gradskim ulicama i pozivala Čačane na prvomajski uranak.U prazničnom programu učestvuju kulturno-umetnička društva "Abrašević" i "Tanasko Rajić" i izvorne pevačke grupe iz čačanskog kraja. Trubačka budilica prošla je 78. put ulicama Čačka i kraj kafane "Car Lazar", gde je održan prvi sindikalni skup u tom gradu. Trubački orkestar Društva "Abrašević" održaće i kraći koncert u gradskom parku u Čačku.

Novosađani okupirali Frušku goru

Žitelji Novog Sada prvomajske praznike po tradiciji proslavljaju na Fruškoj gori i Kameničkom i Limanskom parku, a od ranog jutra nepregledne kolone automobila na izlazima iz grada svedoče da su Novosađani potpuno okupirali ta izletišta.

Najveći broj ih se još sa prvim zracima sunca uputio na Frušku goru gde će, kako očekuju u Javnom preduzeću "Nacionalni park Fruška gora", biti oko 300.000 izletnika. Glavna "meta juriša" izletnika su ložišta za vatru i stolovi i klupe od kojih je velika većina zauzeta još juče.

Juriš na obale Velike Morave

Lepo vreme i prvomajska tradicija izmamili su danas u izletišta i na obale Velike Morave mnogobrojne građane Pomoravlja, Resave i Levča, uglavnom, mlade, a poneki su još sinoć došli da zauzmi "najbolja mesta". Izletišta Crni vrh, "Potok" na Đurđevom brdu, manastir Jošanica, obale Velike Morave, Grza i Sisevac kod Paraćina, Resave, Beljanice, vodopada Lisina kraj Resavske pećine, kraj Kalenicke reke u Rekovcu, Velike Morave i manastira Ravanice kod Chuprije puna su izletnika. Prvomajsko slavlje u Jagodini počelo je sinoć tradicionalnim koncertom na letnjoj sceni u izletištu "Potok" u organizaciji Sindikata i Skupštine grada Jagodine . "Ima i radnika i sindikalac, iako nemaju velikog razloga za slavlje", izjavio je Tanjugu predsednik Veća Saveza samostalnih sindikata za grad Jagodinu Miroslav Gajić. "U Pomoravskom okrugu je nezaposleno oko 28.000 ljudi, u Jagodini oko 10.000, nekoliko veoma poznatih fabrika i firmi je ugašeno, mnogim radnicima nisu isplaćeni lični dohoci, uplaćeni samodoprinosi, mnogi su prevareni i "ostaje i nama sindikatima i radnicima da, zajedni sa vladom, što pre, dok nije došlo do socijalne eksplozije, nadjemo način izlaska iz ove situacije, za koju radnici sigurno nisu krivi", rekao je Gajić.

Gužva na Borskom jezeru

Borski rudari, topioničari, floteri i veliki broj građana, jutros su svečano, sa članovima svojih porodica, obeležili Međunarodni praznik rada - 1. maj. Tradicionalnom prvomajskom budilicom trubača ulicama grada, rudarski Bor započeo je rano jutros obeležavanje Međunarodnog praznika rada.

Veoma toplo i sunčano vreme izmamilo je više hiljada Borana da, što svojim automobilima, što organizovanim besplatnim autobuskim prevozom, koji je organizovala borska opština, "okupira" Borsko jezero. Kulturno-umetnička društva i bendovi iz graga bakra od ranog jutra smenjuju su se na pozornici kraj glavne plaže bogatim repertoarom. Okreću se ražnjevi, roštilja se, a najsmeliji su iskoristili ovako lep i topao dan da se i okupaju u Borskom jezeru.

Podrinjski roštilj uz zabavu u prirodi

Međunarodni praznik rada u Podrinju obeležen je mnogobrojnim posetama izletištima u tom kraju, prvenstveno zahvaljujući neobično toplom vremenu za ovo doba godine, dok organizovane proslave u Loznici i okolini nije bilo.Sunčano i toplo vreme je od ranoga jutra izmamilo mnoge Lozničane na boravak u prirodi, u nekom od mnogih izletišta u lozničkom kraju ili pored reke Drine, kao i u Tršiću, rodnom mestu velikana naše kulture Vuka Karadzića, jednom od posebno omiljenih izletišta.Pešice ili biciklima, mnogi građani, pre svega mladi, zaputili su se rano jutros i na planinu Gučevo, a posetiocima izletišta u Podrinju nešto kasnije su se pridružili izletnici koji su stigli automobilima ili motociklima, dok su roštilj i muzika najčešće predstavljali obeležje boravka i zabave u prirodi.Mnogobrojni gosti iz Jadra, Podrinja i drugih krajeva Srbije i Republike Srpske su odlučili da dane praznika provedu u Banji Koviljači.

Većina Kruševljana Međunarodni praznik rada - 1. maj provodi na izletištu Jastrebac uz roštilj, dok je jutros na Bagdali tradicionalno organizovan Prvomajski uranak, odakle je upućena poruka da su Kruševcu potrebna nova radna mesta.

Prvi maj u svetu

Međunarodni praznik rada obeležava se u znak sećanja na taj dan 1886. godine, kada se više desetina hiljada radnika u Čikagu odlučilo na štrajk i izašlo na ulice zahtevajući bolje uslove rada, osmočasovno radno vreme i slično.

Organizatori protesta su zahteve prethodno uputili poslodavcima i vlastima tražeći da ih ispune do 1. maja 1886. godine, a kao odgovor tim zahtevima usledila je represija.U sukobima sa policijom bilo je žrtava i ranjenih na obe strane, a sedmorica sindikalnih aktivista osuđena su na smrt.

Od 1890. godine, prema odluci Drugog kongres Radničke internacionale, 1. maja se širom sveta održavaju masovne manifestacije, demonstracije i štrajkovi, kao jedan od vidova klasne borbe, što je do kraja 19. veka i početkom 20. dobilo masovne razmere.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track