Radnički protest u centru Beograda
Foto: Tanjug

Trg Nikole Pašića

Radnički protest u centru Beograda

Društvo -
Oni koji ne isplaćuju plate i doprinose treba krivično da odgovaraju, istakao Ljubisav Orbović
1 / 4 Foto: Tanjug

BEOGRAD - Predstavnici nekoliko sindikata poručili su danas na skupu na Trgu Nikole Pašića u Beogradu, povodom Međunarodnog praznika rada, da radnici imaju sve manje prava i zatražili da se poboljša položaj zaposlenih.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović rekao je novinarima pred početak skupa da je uništenjem srpske privrede došlo do toga da radnici gube radna mesta i da imaju sve manje prava.

"U ovom momentu u Srbiji svi radnici, da li su oni metalci, hemičari, poljoprivrednici, lekari, prosvetni radnici, nezadovoljni su primanjima, zaradama i pravima. Ovo treba da bude podstrek za ono što bi trebalo da se dešava u bliskoj budućnosti", rekao je Orbović.

On je istakao da je najveći problem koji sindikati imaju nedostatak pravne države za šta je kao primer naveo da inspekcijske službe rada ne smeju da uđu u neke fabrike.

Orbović je istakao i da oni koji ne isplaćuju plate i doprinose treba krivično da odgovaraju, ali se, kako tvrdi, ni ova, ni prethodna vlada "nisu prihvatile da to urade".

"Najveći problem je apatija građana. Cilj ovog protesta je da se prekine apatija i podigne moral radnicima", rekao je Orbović i dodao da se neće promenit situacija dok radnici ne izlađu na ulice i bore se za svoja radna mesta i plate. On je najavio i da će sindikati veoma brzo odneti svoje zahteve Vladi Srbije, kojoj su, kako tvrdi, dali dosta vremena da se položaj radnika poboljša.

"Dali smo dosta vremena vladi, a kako vidimo samo predsednik i potpredsednik rade, a svi drugi ministri ne vode nigde. Opada broj zaposlenih i neko mora da snosi odgovornost", rekao je Orbović.

On je naveo i da radnici osećaju strah za radna mesta, jer je na birou za nezaposlene zvanično 800.000 ljudi, a, kako tvrdi, radnicima se preti da će biti zamenjeni i da će na njihovo radno mesto doći neko drugi.On je rekao i da nema sindikata u malim preduzećima gde je broj zaposlenih ispod 50, što je veliki problem i, kako je naveo, najveća kršenja prava su upravo u tim malim privatnim preduzećima.

Orbović je kazao i da sindikati nemaju sagovornike u državi koja treba da štiti svoje zakone, kao ni u inspekciji i pravosuđu, što je veliki problem.On je rekao i da je potrebna reindustrijalizacija srpske privrede, kao i da je na današnji skup na Trg Nikole Pašića došlo više ljudi nego što su organizatori očekivali.

"Ne vidimo da je samo 1. maj dan borbe. Šta je sa 364 dana u godini? I u tim danima borba treba da se vodi", naglasio je Orbović.On je, obraćajući se okupljenima, rekao i da moraju biti spremni da se bore za svoja prava i da nije sramota pasti, već ne ustati. "Moramo da ustanemo", poručio je Orbović.

U obeležavanju 1. maja na Trgu Nikole Pašića učestvuju Samostalni sindikat metalaca Srbije, Samostalni sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrabenoj, duvanskoj industriji i vodoprivredi Srbije, Sindikat radnika građevinarstva, Samostalni sindikat trgovine Srbije, Samostalni sindikat poštanskih radnika Srbije...

Okupljeni nose transparente na kojima piše "Danas gladni, sutra žedni", "I ti si sindikat", "Za spas građevinarstva Srbije", kao i zastave različiti sindikalnih organziacija.Učesnici su krenuli u protestnu šetnju centralnim gradskim ulicama, koje su privremo zatvorene za saobraćaj.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track