PROSLAVA VASKRSA: Ponoćne liturgije u hramovima SPC

Najveći hrišćanski praznik

PROSLAVA VASKRSA: Ponoćne liturgije u hramovima SPC

Društvo -
Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Irinej svetu arhijerejsku liturgiju služio je u Hramu Svetog Save na Vračaru

BEOGRAD - Ponoćnim vaskršnjim svetim liturgijama Svetog Jovana Zlatoustog u hramovima Srpske pravoslavne crkve počelo je obeležavanje Vaskrsa.

Vaskrsenje Gospoda Isusa Hrista je najveći hrišćanski praznik.

Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Irinej svetu arhijerejsku liturgiju služio je u Hramu Svetog Save na Vračaru.

Vaskršnja liturgija služila se u najvećem aktivnom pravoslavnom hramu u Evropi u prisustvu velikog broja vernika. Osim sveštenstva i građana, liturgiji je prisustvovao i premijer Srbije Ivica Dačić.

Pre početka liturgije obavljena je večernja služba na Veliku subotu a pre dolaska u Hram Svetog Save litija (povorka sveštenstva i građana) obišla je tri kruga oko osvetljenog hrama što je, na simboličan način, označilo prelazak Isusa Hrista iz tame u svetlo i večnu pobedu života nad smrću.

U Vaskršnjoj poslanici, podsetimo, patrijarh Irinej je pozvao sve pravoslavne vernike da srcem i dušom ostanu uz stradalni narod na Kosovu i Metohiji i svim krajevima gde pravoslavni stradaju zbog svog imena i vere i istakao da pravda u Hristu uvek pobeđuje.

"Poslednja reč neće biti ljudska, već Božja. Utvrdimo svoj život u crkvi, na ljubavi i praštanju. Imajmo na umu da će Bog svima biti poslednji sudija i da će on meriti isključivo po merilima dobra, bogoljublja i čovekoljublja", rekao je patrijarh.

Poglavar Irinej je istakao da zlo nastupa spektakularno, voli da se eksponira i napuni sve štampane i elektronske medije porukom "ja sam nepobedivo - život je besmislen jer ja u njemu vladam", ali da nečastivi ne shvata da Hrist svojom smrću pobeđuje smrt.

On je rekao da je Hrist smrću i vaskrsenjem pobedio ljudsku smrt i podario ljudima nepobedivu i neuništivu snagu kojoj ne mogu odoleti nikakve sile ovog sveta. "Ta se snaga ne ispoljava kao zlo - samoreklamom i svetskom bukom, naprotiv, ona se pojavljuje u miru, trpljenju i prividnim slabostima dece svetlosti", rekao je poglavar Srpske pravoslavne crkve.

Srpski patrijarh je svim pravoslavnim vernicima poželeo da Uskrs proslave radosni u slozi, miru i ljubavi. "U vaskrslome Hristu pravda uvek pobeđuje. Njime i u njemu ona će pobediti i u naše dane. Ako je vaskrsli Hristos sa nama i mi sa njim, onda ko će protiv nas? Sa ovim mislima i željama, mi vas pozdravljamo najradosnijim pozdravom: Hristos vaskrse - vaistinu vaskrse", rekao je srpski patrijarh Irinej.

Povodom praznika Vaskrsenja Hristovog, poglavari pomesnih pravoslavnih crkava, kao i mnogi mitropoliti i episkopi, uputili su svojim vernicima posebnu poslanicu, prenosi Verska informativna agencija (VIA).

Carigradski i vaseljenski patrijarh Vartolomej pozvao je vernike da i pored "teškoca i patnji", koje su zahvatile svet, ne izgube nadu i hrabrost.

"Vaskrsli Hristos potiskuje svaku tamu i strah, dolazi k nama i kada mu ne otvaramo vrata našeg srca. On nas poziva na mir, on nam šalje svoj mir. Snaga ljubavi, mira i Božje mudrosti prevazilaze svaki ljudski strah", naveo je patrijarh Vartolomej.

Jerusalimski patrijarh Teofil Treći napominje da će se "sionska majka svih crkava" i dalje zalagati za očuvanje pravoslavnog nasleđa kao i dobrih odnosa, saradnje i mira između naroda Svete zemlje i Bliskog istoka.

Moskovski patrijarh Kiril u svojoj poslanici konstatuje da se danas živi u vremenu u kome se sloboda neretko doživljava kao svedopustivost.

"Mnogi misle da samo vlast i bogatstvo donose zdravlje i snagu; prava sloboda je ona u življenju s Bogom. Vernici treba radost Uskrsa da podele sa onima koji su u nevolji - bolesnicima, stradalnicima, zatvorenima, siromašnima, bednima", poručio je patrijarh Kiril.

Rumunski patrijarh Daniel se u svojoj poslanici na deset stranica posebno osvrće na značaj rimskog cara Konstanina i njegov Edikt iz 313. godine, čija se 1.700 godišnjica obeležava u svetu ove godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track