SKANDAL: RTS duguje milione, a Đilas dužan Tijaniću
Foto: Nebojsa Mandic

Bahatost direktora Javnog servisa

SKANDAL: RTS duguje milione, a Đilas dužan Tijaniću

Društvo -
Radio-televizija Srbije samo u prošloj godini uvećala gubitak 14 puta, ali uprkos tome ne juri dužnike, među kojima je i firma lidera DS

BEOGRAD - Radio-televizija Srbije duguje milione, ali su toliko nemarni prema novcu da ne jure ni svoje dužnike.RTS, na čijem čelu se nalazi Aleksandar Tijanić, samo u prošloj godini uvećao je gubitak neverovatnih 14 puta. Za razliku od 2011. godine, kad su dugovali 88 miliona, sad su dužni čak 1,2 milijarde dinara. Međutim, direktora RTS to nije nateralo da smanji luksuzne prohteve, kao što je kupovina kompleta čaša za vino „svarovski“, koje koštaju 120.000 dinara.Nezavidna situacijaIpak, najviše iznenađuje to što se u RTS toliko bahato odnose prema dugovima da ne jure čak ni svoje dužnike, a njih nije malo. Tu su „Medija pul“, koji im duguje 100 miliona, Telekom Srbija (74 miliona), „Dajrekt medija“ Dragana Đilasa (63 miliona), G17 plus (55 miliona), LDP (36 miliona), „Van medija“ (26 miliona), SRS (17 miliona), JUL (46 miliona), što zahteva otvaranje slamarice.Javni servis bi se tako izbavio iz nezavidne situacije u kojoj se trenutno nalazi, pa bi izbegli bruku zbog nemogućnosti isplate dve poslednje rate „Elektrodistribuciji Beograd“ od 10 miliona dinara.- RTS već godinu dana nalazi se u reprogramu otpisa duga za struju, koji je iznosio stotinak miliona i ostalo im je da isplate majsku i junsku ratu od po pet miliona dinara. S obzirom na to da su ljudi u besparici i da sve teže odvajaju novac za RTV pretplatu, pitanje je da li će RTS moći da isfinansira ostatak duga - objašnjava sagovornik Kurira, koji je dobro upućen u poslovanje ove medijske kuće.Izveštaj revizoraPrvi čovek Javnog servisa Aleksandar Tijanić priznao je da je ukupan dug RTS oko 20 miliona evra.Izveštaji revizora iz 2012. godine pokazuju da je spisak onih kojima RTS duguje novac dugačak. Tako, na primer, piše da je od banaka na ime kratkoročnih kredita pozajmljeno dve milijarde dinara, a na ime dugoročnih kredita 844 miliona dinara. Samo dug za PDV iznosi 221 milion dinara, naknada za kinematografiju pola milijarde dinara, a za reprezentaciju 10 miliona dinara, naznačeno je u revizorskom izveštaju.

Dragan Đilas
Dragan Đilas

Gde su mi te čaše od kristala?♦ Aleksandar Tijanić, direktor RTS, nije odgovorio na pitanje o negativnom bilansu kuće koju vodi i spisku onih kojima duguje, već se osvrnuo na čaše za vino „svarovski“, na koje je potrošio 120.000 dinara.- Gde su mi čaše?! Nađite račun ili kristalne čaše, u suprotnom idemo na sud! - naveo je Tijanić, kom smo prethodno poželeli srećan Uskrs, a zauzvrat, osim zakasnelog odgovora o kupovini čaša, dobili i jedno „vaistinu“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track