Najnovije vesti

POSETA KEMBRIDŽU: Motivisati srpske studente da se vrate u zemlju

POSETA KEMBRIDŽU: Motivisati srpske studente da se vrate u zemlju

Društvo
Prvo ćemo otkloniti prepreku sa kojom se suočavaju u Srbiji, a to su problemi pri nostrifikaciji njihovih diploma, koje su skupe i dugo traju,izjavio je prilikom posete Kembridžu državni sekretar Nenad Borovčanin

BEOGRAD - Jedan od glavnih razloga posete državnog sekretara za omladinu i sport Nenad Borovčanin Velikoj Britaniji bio je susret sa 50 srpskih studenta koji studiraju na Kembridžu i tom prilikom naglasio, da je bitno pronaći način da se oni motivišu da se posle studija vrate u zemlju.

" Preneo sam im pozdrave od premijera Ivice Dačića i razgovarao sam kako da ih motivišemo da se nakon studija  vrate u zemlju i svojim znanjem stečenim na jednom od najprestižnijih svetskih univerziteta, pomognu izgradnju modernog državnog sistema u Srbiji. Prvo ćemo otkloniti prepreku sa kojom se suočavaju u Srbiji, a to su problemi pri nostrifikaciji njihovih diploma, koje su skupe i dugo traju", izjavio je državni sekretar Nenad Borovčanin.

On kaže da je u dogovoru sa Ministrom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Žarkom Obradovićem, obećao da će učiniti sve da do se jula otvori Nacionalni centar za priznavanje zanimanja i stepena znanja stečenih u inostranstvu, kako bismo im omogućili nesmetani nastavak karijere, ali i  uštedeli  vreme i novac.

" Veoma je važna podrška Ser Pol Džažda i ambasadora Majkla Devenporta u našoj nameri da povežemo najbolje studente sa Kembridža, ali i najbolje sa univerziteta u Srbiji, da dobiju šansu za posao u britanskim kompanijama koje rade ili će raditi u Srbiji, kao i srpskim koje se probijaju na tržište u Velikoj Britaniji.  Mladi i obrazovani ljudi imaju ogromnu želju da pomognu i učestvuju u razvoju Srbije, a na nama je da stvorimo uslove da se oni vrate i počnu da rade", naglašava Borovčanin.

Studentima su se obratili  Ser Pol Džadž  predsednik britansko – američkog komiteta za ekonomiju i počasni predsednik britansko – srpske privredne komore, osnivač Džadž Biznis fakulteta na Kembridžu, Majkl Devenport ambasador Velike Britanije u Srbiji, Mihail Petreski osnivač PEKSIM fondacija koja stipendira srpske studente u Kembridžu.

Pored britanskih kompanija, državni sekretar Borovčanin razgovarao je i sa mnogim domaćim uspešnim kompanijama, da omoguće mladim intelektualcima  zaposlenje i nastavak profesionalnih karijera.

" Samo obrazovana mladost sa savremenim idejama, inovacijama  i energijom može praviti poslovne rezultate i tako napraviti jedan privredni zamajac, koji će pored profita otvarati  nova radna mesta i za ostalih 300 000 nezaposlenih mladjih od 30 godina , koliko ih je trenutno u Srbiji, kaže Borovčanin.

Inače poseti Kembridžu prisustvovali su Prof Dr Aleksandra Vraneš dekan Filološkog fakulteta u Beogradu , Prof Dr Mića Jovanović rektor univerziteta Megatrend, Majkl O Saliven direktor razvoja obrazovnog programa Kembridža u svetu i Prof Dr Ljiljana Marković prodekan Filološkog fakulteta u Beogradu.

Tokom posete srpske delgacije Kembridžu na večeri u čuvenoj kraljevskoj Staroj kuhinji Triniti koledža, prvi put nakon 700 godina pilo se srpsko vino, koje smo doneli iz Srbije.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...