Bivši predsednik Agrobanke sakrio 2.000.000 evra u Beču
Foto: Dado Djilas

Uskoro moguće proširenje optužnice

Bivši predsednik Agrobanke sakrio 2.000.000 evra u Beču

Društvo -
Policija proverava da li je uhapšeni Dušan Antonić, bivši predsednik UO banke, sakrio novac u sefu u svom stanu u Austriji

BEOGRAD - Kako je uspeo da iznese toliki novac?!Bivši predsednik Upravnog odbora Agrobanke Dušan Antonić sakrio je dva miliona evra u kešu u stanu u Beču, saznaje Kurir. Ovu informaciju dobila je srpska policija i proverava je zajedno sa austrijskim kolegama.Zloupotreba položaja- Policija proverava da li je tačno da Antonić poseduje stan u strogom centru Beča, kao i da li je istinita informacija da u njemu ima sef u kojem čuva dva miliona evra u kešu. Policija u saradnji sa austrijskim kolegama pokušava da utvrdi tačnu lokaciju stana, nakon čega će biti provereno i da li je u njemu sakriven sef s novcem - kaže izvor Kurira iz policije.Dušan Antonić uhapšen je 8. avgusta prošle godine zbog sumnje da je zloupotrebio službeni položaj. Protiv njega i još 20 okrivljenih Tužilaštvo za organizovani kriminal 30. aprila ove godine podiglo je optužnicu zbog sumnje da su Agrobanku oštetili za 84 miliona evra.Ekonomsko-finansijskim i drugim veštačenjima utvrđeno je da je šteta za Agrobanku nastala u plasmanima s preduzećima povezanim s „Habitfarmom“ iz Ivanjice i „Hed komercom“ iz Beograda.Antonić i ostali optuženi rukovodioci Agrobanke terete se da su od početka 2006. godine do kraja 2011, protivno Zakonu o bankama i internim propisima u Agrobanci, odobravali kredite, bankarske garancije i otpisivali dospele obaveze preduzećima „Habitfarm“, „Svis farmacija“, „Svis intermedikal“, „Prodakt trejd fajnens“, „Vestern stajl“, „Merkjuri internešenel“, „Luton“, „Novi dani“, „Ekolimb“, „Hed komerc“ i „Drina timber“, čiji su rukovodioci takođe optuženi.Sumnjivi kreditiOdobreni krediti nisu vraćeni, a izdate bankarske garancije i jemstvene menice pale su na teret Agrobanke. Naplata kredita i drugih obaveza iz založenih nekretnina bila je moguća jer je njihova vrednost bila višestruko manja od procenjene, kao i od dospelih obaveza.Istraga protiv vlasnika „Habitfarma“ Radoslava Sekulića prekinuta je jer su se veštaci izjasnili da zbog lošeg zdravstvenog stanja privremeno ne može da učestvuje u krivičnom postupku.

Svi optuženi u aferi „Agrobanka“♦ Pored Dušana Antonića, optužnica je podignuta i protiv članova IO Agrobanke Slavoljuba Korićanca i Bojana Zarića, zatim protiv Bobana Labovića, direktora za korporativno bankarstvo, Vehba Papića, direktora sektora za upravljanje rizicima, kao i protiv Duška Sekulića, Dragomira Jovanovića, Borke Filipović, Nenada Maričića i Snežane Paunović. Optužnica tereti i Dragovana Milinkovića, Miloša Markovića, Duška Šunjarevića, Bratislava Mihajlovića, Branimira Uzelca, Suada Hasovića, Slobodana Ratkovića, Miloša Uzelca i Milana Antonića, koji su optuženi kao odgovorna lica u privrednim društvima „Habitfarm“, „Svis farmacija“, „Svis intermedikal“, „Prodakt trejd fajnens“, „Vestern stajl“, „Merkjuri internešenel“, „Luton“, „Novi dani“, „Ekolimb“, „Hed komerc“ i „Drina timber“. Optužnicom su obuhvaćeni i ovlašćeni procenitelji Zvezdan Damjanović i Stojan Stojanov.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track