PLJAČKA: Mimo zakona spiskali 5,5 miliona evra
Foto: Zorana Jevtic

Troše, a pravdaju se povoljnom cenom

PLJAČKA: Mimo zakona spiskali 5,5 miliona evra

Društvo -
Ministarstvo poljoprivrede 2009. godine bilo dužno da raspiše javni poziv za nabavku softvera za isplatu subvencija poljoprivrednicima, a to nisu učinili tvrde u Upravi za javne nabavke

BEOGRAD - Beskoristan program kupili na brzinu i bez obaveznog tendera.Za nabavku softvera za isplatu subvencija poljoprivrednicima, koji je, kako je rekao ministar poljoprivrede Goran Knežević, plaćen 5,5 miliona evra, Ministarstvo poljoprivrede je 2009. godine moralo da raspiše tender, tvrdi Svetlana Ražić iz Uprave za javne nabavke. Ona kaže da javni tender služi da se na njemu izabere najbolji i najpovoljniji ponuđač.- Softver su kupili pogađanjem s jednim ponuđačem bez prethodnog objavljivanja javnog poziva. Ugovorena vrednost informacionog sistema 2009. s firmom „Hjulit pakard“, vlasnikom softvera, bila je 279.044.000 dinara (2,5 miliona evra prim. aut.). S obzirom na visinu cene softvera, nadležno ministarstvo moralo je da raspiše javni tender. Ako i ne postoji isti takav softver, možda postoji sličan. Tome i služi otvoreni postupak, pa da vidimo koji je bolji - kaže Ražićeva.Softver je kupljen dok je ministar poljoprivrede bio Saša Dragin, a bivši direktor Uprave za agrarna plaćanja Dejan Serdar tvrdi da je mađarska kompanija „Julisiz“ bila najpovoljnija.- Softver su Mađari usavršili i odgovarao nam je zato što imaju sličan broj poljoprivrednika kao i mi. To je jedinstven sistem koji nema nijedna druga država u Evropi, a koji ima sedam-osam modula integrisanih u jednu celinu. Samo hardver košta 500.000 evra. Sistem kontroliše svaki dinar, počev od podnošenja zahteva pa do isplate novca i arhiviranja predmeta na pet godina - kaže Serdar i dodaje da se Srbiji žurilo kako bi što pre dobila 50 miliona evra iz fondova EU.U Institutu „Mihailo Pupin“ negirali su da su njihovi stručnjaci, kako je tvrdio bivši ministar Dušan Petrović, dali pozitivno mišljenje o svemu što je na softveru urađeno.- Mi se time nismo bavili, već smo na tom poslu bili angažovani samo na jednom malom delu - kaže inženjer Dragan Stošić i dodaje da je softver komplikovan, ali da bi država trebalo da daje prednost domaćoj IT industriji.

Znali za nepravilnost... Iz pravne analize nabavke softvera
Znali za nepravilnost... Iz pravne analize nabavke softvera

Slovenci napravili softver za 1,2 miliona evra♦ Dejan Serdar tvrdi da je Srbija prošla najjeftinije od svih susednih zemalja pri kupovini softvera. Ipak, u slovenačkoj Agenciji za razvoj poljoprivrednog tržišta i seoskih sredina tvrde drugačije.- Osnovnu varijantu novog sistema 2006. platili smo 1.270.000 evra. Više slovenačkih IT firmi uradilo je različite delove sistema, koji su posle integrisani u jedan - rekla je Maja Rakić iz PR službe te slovenačke agencije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track