SASLUŠAVAN ŠEST SATI: Beko, kako si izvukao novac iz Luke?
Foto: Dragan Kadic

Policija ispitivala biznismena Milana Beka

SASLUŠAVAN ŠEST SATI: Beko, kako si izvukao novac iz Luke?

Društvo -
Inspektori Radne grupe UKP Beka ispitivali kako je kupio akcije „Luke Beograd“, ali i kako je poslovala kompanija posle privatizacije

BEOGRAD - Biznismen Milan Beko saslušavan je juče punih šest sati u prostorijama Uprave kriminalističke policije MUP Srbije.Beka su ispitivali inspektori Radne grupe, zamenik tužioca i poreski inspektor, a postavljali su mu pitanja kako je kupio akcije „Luke Beograd“, ali i kako je „Luka“ poslovala posle privatizacije.Sistem ofšor firmi- Sve smo radili po zakonu. Poštovali smo propise. To je bila moja i Miškovićeva firma. Zar bih ja sam sebe oštetio? To nema smisla - rekao je Beko inspektorima.Policajci su ga pitali i o kreditima koje je uzeo da bi kupio akcije „Luke Beograd“, a on je odgovorio da je sve bilo urađeno po propisu i da nema ništa sporno u tim kreditima.- Beko je objasnio i na koji način je otvarao ofšor kompanije preko kojih je iznosio novac iz „Luke Beograd“. Plaćanje poreza bila je jedna od tema. On je rekao da je sve svoje obaveze uredno završavao i da nije utajio porez - navodi naš sagovornik i dodaje da, iako je Beko negirao sve optužbe, dokumenta pokazuju da je bilo zloupotrebe u poslovima s „Lukom Beograd“.Spreman za saradnjuMilan Beko je u izjavi za Kurir posle saslušanja rekao da je nakon sedam godina borbe poslovno poražen i da ga taj poraz skupo košta.- Nemam šta da krijem i hoću da se priča o „Luci Beograd“ završi. Uvek ću biti na raspolaganju državnim organima. Sve ostalo sam naveo u svojoj pisanoj izjavi - rekao je Beko.U pisanoj izjavi Beko je potvrdio da je saslušan.- Iako je po ovom predmetu ispunjeno zakonsko ograničenje o dužini razgovora od četiri sata, već prilikom prošlog saslušanja, smatrao sam da treba da se odazovem zahtevu MUP i Tužilaštva kako bi se zlonamerne insinuacije u vezi s „Lukom Beograd“, koje godinama traju, konačno privele kraju u jednom sveobuhvatnom pravnom postupku.DokumentacijaOdgovarao sam i na pitanja koja se tiču sticanja vlasništva „Luke Beograd“ nad drugim preduzećima i nekretninama i poreskih implikacija u vezi s tim. Svoje odgovore sam detaljno potkrepio odgovarajućom dokumentacijom. „Luka“ je izgubila već sedam godina čekajući da se veštački napravljena afera razreši i u tom periodu je samo poslovnim bankama platila 23 miliona evra kamata, potpuno onemogućena da realizuje makar deo svojih investicionih potencijala. Dalje više ne možemo. Onima koji već odavno rade na podrivanju ekonomskih mogućnosti Srbije i njenog ekonomskog interesa, u slučaju „Luke“ je to uspelo. Zainteresovanoj javnosti saopštavam da ne vidim mogućnost da „Luka Beograd“ odgovori svojim finansijskim obavezama. Menadžment kompanije će učiniti sve da na najbolji način zaštiti interese banaka-poverilaca, a posebno naših partnera, malih akcionara Luke Beograd - navodi se u saopštenju Beka.

Beko je do sada u
Beko je do sada u

Veljović: Prikupljali informacije♦ Direktor policije Milorad Veljović potvrdio je da je Beko saslušan u svojstvu građanina „radi prikupljanja informacija i obaveštenja“.

Izašao na sporedni ulaz♦ U zgradu SIV Beko je ušao u 10 časova ujutru na glavni zapadni ulaz, a izašao nešto pre 16 časova na sporedni izlaz.- Kad mu je rečeno da ga ispred čekaju novinari, zamolio je da izađe na sporedni kako bi ih izbegao, što mu je i omogućeno - kaže sagovornik Kurira iz istrage.Kako saznajemo, pasoš mu nije oduzet, a nije isključena mogućnost da ponovo bude saslušan.

Šturo odgovarao♦ Milan Beko je, kako kaže naš izvor, odgovarao na pitanja vrlo šturo.- Videlo sa da pazi šta će reći i da je svestan opasnosti od hapšenja. Pokušao je da deluje što dostojanstvenije i da ostavi utisak kod inspektora da je „iznad situacije“ i da zapravo on čini uslugu njima time što redovno dolazi na saslušanja. Ali, videlo se da mu nije svejedno što je tu - kaže naš sagovornik.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track