DŽEPARAC: Studenti preko leta mogu da zarade do 30.000 dinara mesečno

Šansa za sezonce

DŽEPARAC: Studenti preko leta mogu da zarade do 30.000 dinara mesečno

Društvo -
Ako rade povremeno, dnevnice se kreću oko 1.600 dinara, a za one koji su plaćeni po satu, plata se kreće od 40 do 185 dinara

BEOGRAD - Studentima koji bi hteli da zarade džeparac preko leta, agencije nude povremene angažmane na kojima bi mogli da zarade od 25.000 do 30.000 dinara mesečno.

Ako rade povremeno, dnevnice se kreću oko 1.600 dinara, a za one koji su plaćeni po satu, plata se kreće od 40 do 185 dinara.

Breda Milić, vlasnica agencije “Bulevar”, kaže da studenti sada najlakše mogu da nađu privremeni posao u ugostiteljstvu.

"Traži se veći broj šankera i konobara, zatim pomoćni radnici, oni koji bi delili reklamne listiće. Studenti u Beogradu i Novom Sadu, ali i u svim većim gradovima, mogu lako da dođu i do posla promotera, gde se zarade kreću oko 200 dinara po satu", rekla je ona.

Prema njenim rečima, traže se i radnici u kol centrima, ali je neophodno da oni govore strane jezike. Najbolje prolaze oni što govore engleski, grčki i turski jezik.

"Tražena je i specifična vrsta komercijalista. Oni, na primer, dobiju službeni auto i vode računa da na policama velikih marketa ima dovoljno robe za firmu za koju rade. Oni ne prodaju, ali vode računa o tome da robe ima dovoljno. Njihove dnevnice su najveće i kreću se oko 2.200 dinara", navodi ona i dodaje da se u proseku svaki angažman plaća oko 26 odsto više ako se radi po smenama i noću.

Ljubomir Vidović, direktor zadruge Tragač, kaže da devojke najlakše mogu da nađu posao promoterke, a momci poslove na pakovanju. "Sada se otvara i veliki dečji centar u kojem će biti angažovano tridesetak studenata da rade kao animatori. Njihova zarada će se kretati oko 150 dinara po satu, a radiće se u dve smene svaki dan puno radno vreme", navodi Vidović.

Kreće sezona godišnjih odmora, kaže on, pa su aktuelni i poslovi u administraciji, pakovanja u maloprodajama, deklarisanje robe.

Kako kažu u nekoliko agencija, iako trenutno nema takve tražnje, uskoro će krenuti letnja sezona, a tada će biti potrebni studenti za branje sezonskog voća, prodavci sladoleda, spasioci na bazenima... Za osam sati rada, zarada na tim poslovima se kreće oko 1.500 dinara dnevno. Pri tom, oni koji bi želeli da rade kao spasioci, najpre moraju da prođu odgovarajuću obuku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja