NIJE ČLAN PARTIJE: Čuvar koza u Srbiji, lekar u Nemačkoj!

Sramota doktor u svojoj zemlji radio u štali

NIJE ČLAN PARTIJE: Čuvar koza u Srbiji, lekar u Nemačkoj!

Društvo -
Pravda Danijel Stevanović (28) nije mogao da se zaposli u struci, pa je pomagao na farmi koza. Nemačka mu obezbedila specijalizaciju i platu

VLADIČIN HAN - Godine truda i učenja se isplate... Ali u inostranstvu.Nakon završetka studija medicine u Kragujevcu doktor Danijel Stevanović (28), zbog nemogućnosti da se zaposli u struci, vratio se u rodno mesto Stubla kod Vladičinog Hana da pomaže ocu na farmi koza. Na sreću, uskoro će moći da računa na posao u struci, ali u Nemačkoj! Naime, jedna nemačka klinika, zbog njegovog visokog proseka i uspešno položenih testova, obezbediće mu specijalizaciju i za to vreme primaće platu, a biće mu obezbeđeni i smeštaj i hrana.- Pre dve i po godine sam diplomirao u roku, s prosekom osam. Obavio sam i pripravnički staž u trajanju od šest meseci na Klinici za pulmologiju, položio državni ispit, volontirao...U štali više od 12 satiPre svega toga prijavio sam se na Biro za nezaposlene, a pošto sam video kako se zapošljavaju lekari bez stažiranja i konkursa, vratio sam se na očevu farmu koza - objašnjava dr Stevanović za Kurir i dodaje da ni roditelji nisu mogli finansijski da podnesu njegov boravak u drugom gradu, pa je rešio da ih rastereti i pomogne im u obavljanju svakodnevnih obaveza u štali, za šta je potrebno i više od 12 sati.Kako navodi, mesečni troškovi u Kragujevcu bili su ogromni, iznajmljivanje stana je koštalo 100 evra, hrana i skripte još 150 evra, a pošto će mu za specijalizaciju u Nemačkoj biti potrebno i poznavanje jezika, počeo je da ga uči. Samo za privatne časove trebalo mu je više od 50 evra, dok je polaganje i sertifikat platio nešto više od 200.

Zanima ga interna- U Srbiji se specijalista u najboljem slučaju postaje sa 42 godine, što je prilično kasno. Zbog toga sam našao agenciju koja posreduje između naših lekara i nemačkih klinika. Specijaliziraću internu medicinu. To traje pet godina i za to vreme imam platu i besplatan smeštaj i hranu - kaže dr Stevanović i dodaje da ne bi imao ništa protiv da posle specijalizacije ostane da radi u Nemačkoj.

Otišlo više od 6.000 naših lekaraZdravstveni radnici na posao u proseku čekaju od 20 meseci do dve i po godine. Zbog toga najveći broj posle 20 godina školovanja i obrazovanja, što na Zapadu košta više od sto hiljada evra, odlučuje da angažman potraži u inostranstvu. Procene su da više od 6.000 naših medicinara trenutno radi u Sloveniji, Nemačkoj, Libiji, Alžiru, Libiju, Americi, pa čak i Australiji.

http://www.youtube.com/watch?v=s3sY7Vmi0Ms

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track