PUKLO: Nema ništa od legalizacije!
Foto: Beta

Vlasnici divljih objekata u panici

PUKLO: Nema ništa od legalizacije!

Društvo -
Svi koji su predali zahtev i uplatili novac za legalizovanje objekata moraće da sačekaju jer 6. juna prestaju da važe odredbe Zakona o planiranju i izgradnji, a nove još nisu donete

BEOGRAD - Možda će ići brže sad kad nema zakona?!Legalizacija bespravno izgrađenih objekata najverovatnije će stati 6. juna! Svi koji su predali zahtev ili uplatili novac moraće da sačekaju jer tad prestaju da važe odredbe Zakona o planiranju i izgradnji koje se odnose na legalizaciju, a Ministarstvo građevine nije donelo nove.Sad je jasno da je legalizacija još jedan posao srpskog urbanizma i građevinarstva nalik zidanju Skadra na Bojani. Ustavni sud je početkom decembra proglasio neustavnim odredbe Zakona o legalizaciji, ali je njihovo ukidanje odložio šest meseci kako bi Ministarstvo građevine napravilo novo rešenje.Detalji ne postojeAleksandra Damnjanović, pomoćnik ministra građevine, tvrdi da će do 6. juna biti donet novi, poseban zakon, ali se i nada da će odluka Ustavnog suda stupiti na snagu malo kasnije, krajem juna. Na pitanje kakvi će biti detalji novog zakona, ona kaže da detalji ne postoje, da nijedna javna rasprava nije održana, kao i da ima više rešenja.Na opasku da nema logike da će doneti zakon za 21 dan, a još ne znaju kako će izgledati, Damnjanovićeva kaže:- Potrudićemo se. Tražimo način da napravimo olakšice. Možda će kasniti odluka Ustavnog suda.Pravna prazninaSaša Paunović, gradonačelnik Paraćina, kaže da nije stručnjak za pravo, ali ako se ne promeni zakon, nema legalizacije. Na pitanje kako to komentariše, kaže:- Sami procenite kakvo je to ponašanje države kad nije mogla da donese propis za šest meseci i sad će nastati pravna praznina.On ističe da Zakon o posebnim uslovima za upis svojine nad bespravno sazidanim objektima, koji je donet pre nekoliko meseci i najavljivan kao rešenje za legalizaciju, nije ništa promenio.

Aleksandra Damnjanović: Detalji ne postoje, nijedna javna rasprava nije održana
Aleksandra Damnjanović: Detalji ne postoje, nijedna javna rasprava nije održana

Zastoj pola godineU NALED kažu da su, prema informacijama koje su dobijali iz opština, mnogi građani u poslednjem kvartalu prošle godine prestali da podnose zahteve za legalizaciju. Naime, oni su mislili da će im to pitanje rešiti Zakon o posebnim uslovima za upis prava svojine na objektima izgrađenim bez građevinske dozvole.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track