TAJNI SUSRET U MOSKVI: Srpski tajkuni i bankar!
Foto: Marina Lopicic

Ekskluzivni paparaco - Kurir razotkrio moćnike

TAJNI SUSRET U MOSKVI: Srpski tajkuni i bankar!

Društvo -
Vojin Lazarević, Toplica Spasojević i Zlatan Peručić juče se vratili iz Moskve. Tema sastanka, zvanično, Evroaksis banka

BEOGRAD - Šuška se, šuška...Nekoliko srpskih tajkuna i bankara održalo je tajni sastanak pre dva dana u Moskvi, ekskluzivno saznaje Kurir. Susret u Moskvi organizovan je u strogoj konspiraciji, ali je Kurir ipak uspeo da im uđe u trag. Kako saznajemo, sastanku je prisustvovao biznismen i suvlasnik Evroaksis banke Vojin Lazarević, predsednik „ITM grupe“ Toplica Spasojević i Zlatan Peručić, predsednik odbora Srpske banke. Kako bi što bolje sakrili svoj susret, njih trojica su čak otišli toliko daleko da su se na aerodromu u Moskvi razdvojili i uopšte nisu komunicirali kako ne bi privlačili pažnju, što je zabeležio i paparaco Kurira.Bez komunikacijeNaša ekipa dočekala ih je juče, po povratku iz Moskve, na beogradskom aerodromu „Nikola Tesla“, a oni su bili bukvalno zaprepašćeni kad su nas videli. Na pitanje zašto su se sastali u Moskvi, Lazarević je kratko odgovorio da ne razume o čemu pričamo. Za razliku od njega, Peručić nam je potvrdio da je sastanka bilo, a na naše pitanje o čemu su razgovarali, samo je šturo odgovorio: „O Evroaksis banci“.- Tačno je da se nekoliko nas sastalo u Moskvi i glavna tema nam je bila Evroaksis banka. Prilično sam zadovoljan kako je Ruska centralna banka ocenila Evroaksis banku. Dobili smo neku srednju ocenu, što je veoma dobro, imajući u vidu koliko u Rusiji ima banaka - kaže Peručić.Srpsko-ruska veza- Bilo je nekakvih priča kako nije dobro što se u Evroaksis banku uključuju neki srpski biznismeni i tajkuni, ali, verujte, sve je u najboljem redu - objašnjava Peručić.Podsetimo, Evroaksis banka - ili, kako je mnogi nazivaju, mešovita rusko-srpska banka - bila je centralna tačka nekoliko afera u vezi s dokapitalizacijom Nacionalne štedionice, uvozom struje i polaganjem deviznih rezervi Srbije na njene račune.

Beograd 13:07 Zlatan Peručić
Beograd 13:07 Zlatan Peručić

Mutne radnje Evroaksis bankeSkupština Srbije je 2004. godine formirala anketni odbor za ispitivanje poslova Evroaksis banke. Tada je deo vlasti tvrdio da je londonska firma EFT, koja se vezivala za ime Vojina Lazarevića, bila povlašćena od strane EPS i da je na tenderima dobijala poslove uvoza struje, između ostalog i zato što od države nije tražila nikakve bankarske garancije za plaćanje, pošto su, kako su neki tvrdili, depoziti ležali u Evroaksis banci, u kojoj su akcionari bili suvlasnici EFT.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track