SUMNJIVI TENDERI: Đilasov kum oblači komunalnu policiju!

Pajtos gradonačelnika Beograda

SUMNJIVI TENDERI: Đilasov kum oblači komunalnu policiju!

Društvo -
Firma „Pampero“, vlasništvo Zorana Stojisavljevića i Dragana Ješića, na tri konkursa Grada Beograda bila jedini ponuđač i tako zaradila više od 40 miliona dinara

BEOGRAD - A od kuma - pola miliona evra.Firma „Pampero“, čiji su vlasnici Zoran Stojisavljević i Dragan Ješić, kum i prijatelj gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa, na tri konkursa Grada Beograda bila je jedini učesnik i tako zaradila više od 40 miliona dinara! Zahvaljujući kumu Đilasu, „Pampero“ nije plaćao zakup za poslovni prostor, čime je Grad oštećen za devet miliona dinara. Tako su Stojisavljević i Ješić iz posla s Gradom izašli „dobri“ za oko 500.000 evra!Drugarske vezeGrad Beograd je 2011. i 2012. godine s firmom „Pampero“, koja se bavi distribucijom taktičke odeće i opreme, sklopio tri ugovora o isporuci uniformi i opreme za beogradsku komunalnu policiju, a ukupna vrednost poslova bila je 40.720.000 dinara. Ta kompanija je posao opremanja komunalne policije dobila na tri konkursa, koji su sprovedeni takozvanim pregovaračkim postupkom, bez objavljivanja javnog poziva. Prevedeno na jezik običnih građana - Grad se direktno obratio „Pamperu“ i zatražio da dostavi svoju ponudu, što nije protivzakonito, ali je indikativno to što je na sva tri konkursa jedini ponuđač bila firma Stojisavljevića i Ješića.Sumnje u nelegalnost rastu sa saznanjem da Đilas, Ješić i Stojisavljević nisu povezani samo porodično i prijateljski. Ješić i Stojisavljević bili su zastupnici firme „Šale“, koja je za Đilasa, odnosno njegove kompanije i agencije, nabavljala nekretnine po Beogradu. „Šale“ je u vlasništvu kompanije „Multikom“, u kojoj Đilas ima 25 odsto vlasništva. Preko te firme kupio je vilu na Senjaku, dok je kupoprodajni ugovor za dupleks (adresa poznata redakciji) potpisao Ješić.S druge strane, još dok je bio „samo“ ministar za NIP i predsednik beogradskog odbora DS, Đilas je „Pamperu“ obezbedio povoljan zakup poslovnog prostora.Mito za veštakaBivši direktor Javnog preduzeća „Novi Beograd“ Dragan Vujević rekao je da je na zahtev Đilasa 2007, zajedno s tadašnjim predsednikom opštine Novi Beograd Nenadom Milenkovićem, oslobodio „Pampero“ plaćanja zakupa za poslovni prostor u iznosu od devet miliona dinara!- Jedini način da to uradimo bio je da podmitimo sudskog veštaka Ljubodraga Đorđevića da proceni fiktivne građevinske radove na devet miliona dinara, što je 2007. iznosilo više od 110.000 evra, a za tu fiktivnu uslugu sudski veštak uzeo nam je 200 evra. Direktno smo naredili rukovodiocima poslovnog prostora šta da rade, ali posle smo ih smenili jer su postali neposlušni i tražili deo kolača za sebe - rekao je Vujević.Poslovna tajnaJešić je Kuriru samo kratko rekao da je prilikom zakupa poslovnog prostora sve rađeno po propisu i da mu nije jasno zašto se Vujević nije obratio sudu ako misli da je nešto rađeno mimo zakona, kao i da prvi put čuje da su Stojisavljević i Đilas kumovi.- O poslovanju firme ne želim da pričam jer je to poslovna tajna, a za sve informacije vezane za tender za nabavku uniformi za komunalnu policiju obratite se onima koji su sproveli nabavku - kratko je rekao Ješić.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Uniforme koštaju od 30.000 do 100.000 dinaraCena uniforme, u zavisnosti od toga šta sve ide u komplet i od kog materijala je napravljena, varira od 30.000 do 100.000 dinara. Osnovna uniforma sastoji se od beretke ili kačketa, potkape, pantalona, opasača s podopasačem, suknje, košulja dugih i kratkih rukava, dve majice, cipela, kišnog mantila i jakne. Postoje i veći kompleti, koji podrazumevaju i isporuku čarapa, rukavica, prsluka.

Ski-oprema za specijalceFirma „Pampero“ poznata je i po tenderu za nabavku skijaške opreme za Specijalne antiterorističke jedinice iz 2003, koji je dobila iako nije ispunjavala tenderske uslove - dala je ponudu koja je bila skoro milion dinara skuplja od ponude ostalih učesnika na javnom konkursu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track