Đukić Dejanović: Pasivnost kobna po zdravlje dece
Foto: Nemanja Pancic

Ministarka zdravlja podržala Kurir

Đukić Dejanović: Pasivnost kobna po zdravlje dece

Društvo -
Akcija „Vratimo sport u škole“ primer je kako mediji mogu da budu društveno odgovorni, kaže Slavica Đukić Dejanović

Fiskulturom do boljeg zdravlja naše dece.Više od 50 odsto mladih vreme provodi pred televizorom! Kada bi samo delić tog vremena posvetili bavljenju amaterskim sportom, život bi im se iz korena promenio nabolje, kaže za Kurir Slavica Đukić Dejanović, ministarka zdravlja, koja je zdušno podržala akciju našeg lista „Vratimo sport u škole“.Zdravstveno stanje nacije je sve gore. Koji su najveći problemi?- Bolesti lokomotornog sistema kod dece su sve češće. Deformitet kičmenog stuba zabeležen je kod 12,3 odsto učenika, deformitet stopala kod čak 13 odsto. Jasno je da su ovi procenti ogromni i da se mora raditi na promociji zdravlja kod dece školskog uzrasta. Kurirova akcija „Vratimo sport u škole“ primer je kako mediji mogu da budu društveno odgovorni.Koje bolesti najčešće pogađaju školarce?- Problemi s disanjem, bolesti lokomotornog i koštano-zglobnog sistema, pre svega skolioza i deformiteti stopala. Ako se na vreme uoči bilo koja od ovih zdravstvenih tegoba, moguće je izlečenje bez ikakvih posledica. Do starijeg životnog doba bolest se može razviti s drastičnim posledicama i završiti invaliditetom.Šta je rešenje?- Izabrani pedijatar je najvažnija osoba koja će čuvati zdravlje naše dece. Upravo se nedostatak fizičke aktivnosti i neučestvovanje na časovima fizičkog vaspitanja kod dece dovodi u direktnu vezu s nastankom bolesti. Na koji način?- Ovo što vi sada radite je prava aktivnost! Vi sledite dobru ideju da je fizička aktivnost zdravlje. S druge strane, zdravstveni sistem preko sistematskih pregleda treba da radi na otkrivanju gojazne dece, kao i one koja se manje kreću, da bi se kod njih na vreme sprečio dalji razvoj bolesti. Učešće na časovima fiskulture je obavezno. Oko trideset odsto mladih preterano je vezano za kompjuter, a kada bi deo tog vremena zamenili amaterskim sportom, učinili bi mnogo za svoje zdravlje.

Mladi koriste marihuanuSve su prisutnije bolesti zavisnosti...- Nažalost, tako je. Oko 100.000 ljudi u Srbiji registrovano je da koristi neku od psihoaktivnih supstanci, a čak 14,3 odsto mladih uzrasta 15-29 godina reklo je da je probalo neku od njih. Najčešće koriste „bensedin“, „trodon“, amfetamine i marihuanu. Upravo se promocijom sporta ova statistika može popraviti.

Čas fizičkog za GinisaKurir u saradnji s Ministarstvom omladine i sporta i državnim sekretarom Nenadom Borovčaninom danas u više od 100 škola organizuje javni čas pokreta i zdravlja! Đaci će izaći u školska dvorišta i zajedno s nastavnicima i profesorima fizičkog vežbati gimnastiku, okušati se u navlačenju konopca, igrati mali fudbal, košarku, rukomet... Ovom najmasovnijem času fizičkog vaspitanja u istoriji Srbije mogu da se priključe i roditelji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track