RASPLET: Dušana Elezovića raskrinkaće brat
Foto: Nikola Milićević

Hapšenja u slučaju RBV, proveravaju se putevi novca

RASPLET: Dušana Elezovića raskrinkaće brat

Društvo -
Policija ispituje kredite Gorana Elezovića, suvlasnika firme „Vojvodina a. d.“ i brata od strica funkcionera DS Dušana Elezovića

BEOGRAD - Policija proverava kreditna zaduženja Gorana Elezovića, brata od strica predsednika IO DS Dušana Elezovića, odgovornog lica u firmi „G4“ i suvlasnika firme „Vojvodina a. d.“.Kako saznaje Kurir, nadležni očekuju da ih provera odvede do samog Dušana Elezovića. Goran Elezović se našao pod lupom nadležnih organa jer su firme koje je vodio uzimale kredite od Razvojne banke Vojvodine (RBV) a bliski je rođak Dušana Elezovića.

Kurir je već pisao da će se Dušan Elezović uskoro naći oči u oči sa inspektorima Radne grupe MUP za borbu protiv korupcije zbog malverzacija s kreditima RBV, gde je „vedrio i oblačio“. Izvor našeg lista kaže i da će Elezovićevu sudbinu verovatno zapečatiti Dušan Borovica, vlasnik više firmi, koji je u pritvoru od oktobra 2012. zbog uzimanja kredita od RBV pod nezakonitim uslovima.Kontrolor- Već sad je jasno da je Elezović bio kapa svega, nijedan kredit u RBV nije mogao da se odobri bez njega. Čovek je bukvalno davao naloge banci. Po njegovom nalogu su odobravani krediti, zbog čega ta banka ima gubitak od više desetina miliona evra. Njegove naloge direktno je sprovodila u delo Biljana Jovanović, jedan od privedenih čelnika RBV - navodi izvor našeg lista i dodaje:- I krediti koje je Borovica uzimao vezani su za Elezovića. Nije isključeno da će tužilaštvo ponuditi Borovici status svedoka-saradnika. Krediti bez garancija Borovica je uhapšen u okviru istrage koja se vodi u vezi s malverzacijama u RBV - sumnja se da je njegovim preduzećima odobreno 45 kredita od 25 miliona evra bez adekvatnih bankarskih garancija.Policija je juče ujutru po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal uhapsila dve osobe osumnjičene za zloupotrebe u Razvojnoj banci Vojvodine - bivšeg predsednika IO banke Gorana Kostića i nekadašnju članicu tog tela Jelenu Kokelj Protić. Oni su osumnjičeni da su kao odgovorna lica zloupotrebili službeni položaj prilikom odobravanja kredita i bankarskih garancija firmama Dušana Borovice.

Borovici dali dve milijarde- Policija je privela Gorana Kostića i Jelenu Kokelj Protić, članove IO RBV, i protiv njih podnela krivičnu prijavu zbog sumnje da su izvršili produženo krivično delo zloupotrebe položaja odgovornog lica u saizvršilaštvu - rekao je specijalni tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević za Kurir.Prema krivičnoj prijavi, oni su od novembra 2010. do kraja oktobra 2012. nezakonito odobravali bankarske plasmane, kredite i bankarske garancije preduzećima Dušana Borovice. Odobreno je 10 bankarskih garancija koje su realizovane na teret RBV i pet kredita koji do danas nisu vraćeni, pa je tim preduzećima pribavljena imovinska korist od 1.893.248.000 dinara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja