MIROVNA MISIJA: Srpski plavi šlemovi stigli iz Libana!
Foto: TANJUG

Doček u Nišu

MIROVNA MISIJA: Srpski plavi šlemovi stigli iz Libana!

Društvo -
Komandant Treće brigade brigadni general Želimir Glišović, dočekao svoje vojnike i čestitajući im na ispešno obavljenoj misiji rekao da je ponosan na ovu jedinicu
1 / 16 Foto: TANJUG

NIŠ - Pripadnici Treće brigade Vojske Srbije (VS) vratili su se danas iz mirovne misije iz Libana gde su bili u okviru španskog kontgenta u mirovnoj misiji od novembra prošle godine, izvršavajući zadatke obezbeđena u bazi

"Migel De Servantes" u mestu Maržajun u istočnom delu misije UNIFIL. Komandantu Kopnene vojske general-potpukovniku Aleksandru Živkoviću raportirao je komandir voda koji je učestvovao u mirovnoj misiji u Libanu poručnik Dalibor Mitrović o uspešno izvršenom zadatku, a kada je pripadnicima voda dao 10 minuta voljno, u zagrljaj pripadnicima vojske potrčali su članovi porodica, deca, roditelji i prijatelji koji su željno isčekivali sletanje aviona na niškom vojnom aerodromu.

Komandant Treće brigade brigadni general Želimir Glišović, dočekao je svoje vojnike i čestitajući im na ispešno obavljenoj misiji, rekao je da je ponosan na ovu jedinicu i da rezultati pokazuju da su pripreme i obuka dobro izvedene.

"Uspešno obavljena misija je znak da smo odabrali prave profesionalce i da VS može uspešno da obavlja ovakve misije van granica neše zemlje", kazao je Glišović. On je napomenuo da je jedinica tokom obuke u Španiji i boravka u Libanu imala mnogobrojne pohvale.

Načelnik Centra za mirovne operacije Generalštaba VS pukovnik Milivoje Pajović rekao je da je vod koji se vratio zamenio drugi iz četvrte brigade VS, a da će Srbija u novembru ove godine uputiti četu i da će to biti najveće povećanje učešća VS u multinacionalnim operacijama.

U ovoj godini u multinacionalnim operacijama učestvovaće 475 pripadnika VS, što je skoro duplo povećanje naših pripadnika u mirovnim misijama u odnosu na 10 godina unazad zajedno, naveo je Pajović. On je najvio da će krajem godine pripadnici specijalne brigade VS učestvovati u misiji EU u zaštiti brodova iz

"Svetskog programa za hranu" UN. Pripadnici VS učestvovaće, kako je naveo Pajović, u ukupno šest misija UN i dve misije EU. Komandir voda Dalibor Mitrović, vodnik Bojan Nikolić, stariji vodnik Dragan Stanimirivić, kao i razvodnik Tanja Ivković ističu da su učešćem u misiji stekli veliko vojničko i životno iskustvo i da su na najbolji mogući način reprezentovali VS i svoju zemlju. Mitrović, koji je komandovao vodom, ističe da su zadaci bili dinamični i da su se sastojali u patroliranju duž "plave linije" prema Izraelu i na kontrolnim punktovima.

Ostatak vremena pripadnici su provodili u održavanju vozila i tehnike, ali je bilo i slobodnog vremena, najčešće korišćenog za sport.

Mitrović ističe da su pripadnici VS svojim prijateljskim stavom uspostavili odlične kontakte sa lokalnim stanovništvom koje je raznovrsno u religioznom smislu, a bilo je i pravoslavnih hrišćana, pa i prisustva liturgiji, pošto je najveći broj vojnika pravoslavaca. Stanovništvo je shvatilo da mi nismo pretnja i da nemaju razloga za strah, pa su pri odlasku mnogi dolazili da se pozdravimo, oprostimo i da nam ostave prigodan poklon za uspomenu. Sa onima koje smo češće sretali i vezali smo se za njih i oni za nas, kazao je Mitrović. Tanjina majka Bogdana Ivković ne krije ushićenje što vidi svoju ćerku posle šest meseci, ali i da bi rado Tanju videla i u nekoj od narednih sastava VS koji učestvuje u multunacionalnim snagama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track