RASPLET AFERE: Crkva će proterati Kačavendu iz Srbije
Foto: Nebojša Mandić

Sabor SPC preporučio bludnom vladici da se skloni iz zemlje

RASPLET AFERE: Crkva će proterati Kačavendu iz Srbije

Društvo -
Sabor juče razrešio Vasilija Kačavendu dužnosti, ali nije mu skinuo čin niti će njegov slučaj biti razmatran na crkvenom sudu. Preporučeno mu je da se skloni van zemlje dok se skandal ne stiša. Moguće da ide u Rusiju

BEOGRAD - Mogli su i gore da ga kazne.Sabor SPC juče je potvrdio odluku Sinoda kojom je episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije Kačavenda trajno razrešen dužnosti upravljanja Eparhijom zvorničko-tuzlanskom. Međutim, i pored seksualnih skandala čiji je bio učesnik, Kačavenda nije raščinjen, niti će o njegovom slučaju raspravljati sud!Put u RusijuPrema saznanjima Kurira, Sabor je preporučio Kačavendi da se jedno vreme, dok se skandal ne stiša, skloni van zemlje, a da se nakon toga preseli u jedan od manastira u svojoj doskorašnjoj eparhiji.- Crkva će mu preporučiti da neko vreme proveden van zemlje. Postoji mogućnost da ode u Rusiju. Nakon toga, ima nekoliko opcija: da ode u manastir Papraća kod Zvornika, manastir Svetog Vasilija Ostroškog ili manastir Ozren, koji se nalazi između Doboja i Tuzle. Nije mu oduzet čin vladike, ali više neće moći da činodejstvuje - kaže naš sagovornik.Bez crkvenog sudaVladika bački Irinejm koji je saopštio odluku Sabora o Kačavendinom razrešenjum nije precizirao razlog zbog kojeg je ovakva odluka doneta, a poznato je da je vladika Kačavenda krajem aprila podneo ostavku, koju je Sinod SPC usvojio, iz - kako je naveo - zdravstvenih razloga. U isto vreme u javnost su procurili video-snimci na kojima je prikazan kako uživa u seksu s mladićima, među kojima je jedan navodno bio maloletan.- Vladika budimljansko-nikšićki Joanikije zatražio je od Sabora da povodom Kačavandinog slučaja zaseda crkveni sud, ali na Saboru je rečeno da ta odluka nije u njihovoj nadležnosti - kaže izvor Kurira.

Ekskluzivno Vladika Vasilije priznao za KurirKačavenda: Mnogo mi je teškoTeško mi je nakon što je Sabor Srpske pravoslavne crkve potvrdio odluku Sinoda kojom sam razrešen dužnosti upravljanja Eparhijom zvorničko-tuzlanskom - rekao je za Kurir episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije Kačavenda.Šta ćete sada?- Još nisam video zvaničnu odluku. Poslušaću odluku Sinoda.Gde planirate da se sklonite?- Tek kad budem video šta piše u njoj, znaću šta i kako dalje. Ne mogu više da komentarišem bez uvida u odluku.Kako komentarišete to što je odluka o vašem razrešenju bila jednoglasna?- Nemam pojma. Ne bih da pričam na temu rekla-kazala. Znate, bitno je da je zemlja Gospodnja. Sve ostalo je manje važno.M. Dudvarski

Crkva osniva zavod za spomenike kultureSabor je juče odobrio Eparhiji raško-prizrenskoj da oformi zavod za zaštitu spomenika kulture, kako bi se donekle popravilo teško stanje u kojem se, zbog aktuelnih političkih okolnosti, na Kosovu i Metohiji nalaze srpski spomenici kulture, crkveni hramovi i drugi objekti duhovne vrednosti. Vladika Irinej je rekao da taj zavod neće biti nikakva konkurencija republičkom zavodu, već će raditi zajedno s njim.

Episkop Vasilije: Idite svojim putem, ćao!Nijedan od vladika koji su izašli iz zgrade Patrijaršije nakon zasedanja Sabora nije hteo da komentariše odluku o Kačavendinom razrešenju.- Šta ima da komentarišem? Svoj komentar sam rekao tamo gde treba. Idite svojim putem! Ćao! - rekao nam je episkop sremski gospodin Vasilije kad smo ga zamolili da prokomentariše odluku Sabora.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja