Varadi: Spor Srbije i Hrvatske rešiti vansudski

O tužbi

Varadi: Spor Srbije i Hrvatske rešiti vansudski

Društvo -
Pravni stručnjak kaže da su počinjena teška krivična dela na obe strane, ali prema njegovoj oceni ta nedela ne dostižu prag genocida

BEOGRAD - Oslobađajuća presuda bivšim čelnicima srpske Državne bezbednosti Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću Frenkiju neće imati nikakvog uticaja na spor između Srbije i Hrvatske pred Međunarodnim sudom pravde, smatra akademik Tibor Varadi, bivši glavni zastupnik Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

"Mislim da oslobađajuće presude ne donose nikakav preokret, već samo jednu dodatnu potvrdu da bi taj spor trebalo rešiti vansudskim putem", rekao je Varadi.

On je ponovio da je nadležnost suda ograničena na genocid. Varadi smatra da su u Hrvatskoj počinjen teška krivična dela protiv Hrvata, počinjena su teška krivična dela protiv Srba, pa i drugih, ali, prema njegovoj oceni, ta nedela ne dostižu prag genocida.

"Haški tribunal ne samo da nije nikoga osudio, već nije nikog ni optužio za genocid u Hrvatskoj", rekao je Varadi.Prema njegovim rečima, ako dođe do javne rasprave, "advokati će nastojati da govore o genocidu, što će imati odjeka u štampi, pa će se stvoriti tenzije, a to može da ugrozi sadašnji pozitivan razvoj dobrosusedskih odnosa".

"A stvarne šanse, nema ni tužba, ni protivtužba", istakao je Varadi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track