Manastir Ostrog godišnje zaradi 50 miliona evra

Tvrdnje iz Crne Gore

Manastir Ostrog godišnje zaradi 50 miliona evra

Društvo -
Svetinju godišnje obiđe oko milion i dvesta hiljada posetilaca

PODGORICA - Potpredsednik Saveta kanonski nepriznate crnogorske pravoslavne crkve Stevo Vučinić tvrdi da Srpska pravoslavna crkva godišnje ima prihod od manastira Ostrog od preko 50 miliona evra.

On je rekao da manastir Ostrog treba vratiti pod, kako je kazao, vlasništvo Crne Gore, a prihod pod državnu upravu.

To bi bilo sasvim dovoljno da Crna Gora ne mora da se zadužuje svake godine, zbog čega rizikuje da uđe u dužničko ropstvo, koje će državu da košta suvereniteta, naveo je Vučinić.

Prema njegovim rečima, manastir Ostrog godišnje obiđe oko milion i dvesta hiljada posetilaca.

Ljudi donose i poklanjaju ogromna bogatstva u novcu, zlatu, vrednim predmetima. Država je morala da taj novac, dakle oko 50 miliona evra, stavi pod svoju kontrolu, ali ona neće da pristupi manastiru Ostrogu, zato što je SPC uspostavila eksteritorijalni status, kazao je Vučinić.

On je Radiju Skala rekao da državne inspekcije nikada ne ulaze u objekte pod jurisdikcijom SPC u Crnoj Gori.

Prvi razlog je strah da bi ih to politički koštalo zbog partija koje su u sprezi sa Beogradskom patrijaršijom, a drugi razlog je što SPC državnu administraciju korumpira, jer sa njima uspostavlja razne novčane transakcije. Trguje se sa imovinom, posebno na primorju koja ima ogromne vrednosti i ta sredstva SPC može da podeli sa pojedincima iz vlasti, kojima je novac važniji od državnih interesa, naveo je Vučinić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track