Televizija Kosova emituje program na srpskom jeziku

Počelo je

Televizija Kosova emituje program na srpskom jeziku

Društvo -
RTK u svom razvojnom programu, u skladu sa ustavnom obavezom, počinje danas program u 18:00 na drugom kanalu, uglavnom na srpskom jeziku, što je korak ka stvaranju platforme RTK sa više novih kanala, preneo je RTK

PRIŠTINA - Radiotelevizija Kosova počela je danas emitovanje programa na srpskom jeziku, što je predviđeno Ahtisarijevim planom, RTK2, koji će za početak imati šest sati večernjeg programa, a u planu je da se programska šema do jeseni proširi.

"Program koji će se emitovati na ovom kanalu biće u potpunosti u službi srpske zajednice, rekao je generalni direktor RTK Mentor Šalja i dodao da će će se potruditi da program bude apolitičan.

Prema njegovim rečima, RTK u svom razvojnom programu, u skladu sa ustavnom obavezom, počinje danas program u 18:00 na drugom kanalu, uglavnom na srpskom jeziku, što je korak ka stvaranju platforme RTK sa više novih kanala, preneo je RTK.

Zamenica generalnog direktora RTK Anamari Repić rekla je Agenciji Anadolija da je Srbima na Kosovu, iako imaju dosta lokalnih privatnih televizija, a putem kablovske mreže mogu da prate i srpske i regionalne televizije, nedostajao javni servis.

“Ono što je njima svakako trebalo jeste jedan javni kosovski servis, koji bi se bavio njihovim životom na Kosovu, kako oni ovde vide život, da se razgovara o njihovim problemima i nadanjima”, rekla je Repić.

Ona je istakla da ova javna televizija ima jednu posebnu misiju i da je mnogo više od misije informisanja, edukacije i zabave.

“Pruža im jedan poseban prostor, gde će diskutovati i razgovarati o svojoj budućnosti i svom životu na Kosovu”, rekla je Repić.

Televizija na srpskom jeziku na nacionalnim frekvencijama, kao deo javnog servisa RTK, podrazumeva finansijsku održivost što je veoma bitno, naglasila je ona i objasnila da to znači da će svi građani Kosova plaćati za čitav Javni servis, i za prvi i za drugi program RTK.

"Veoma je važno da Srbi imaju jednu održivu televiziju i da se, naravno, zalažu da ta televizija bude profesionalna i uređivački nezavisna, kako i stoji u Zakonu”, napomenula je Repić.

Repić smatra da televizija na srpskom jeziku treba da ima i studio ili u Gračanici ili nekoj drugoj srpskoj sredini i da to nije diskutabilno.

Međutim, po njenim rečima, televizija sa sedištem u Prištini je poruka svima, da Srbi žele da žive na Kosovu.

"Takođe, to možda znači i poziv mnogima da se vrate. Srba u Prištini nema, ali ima onih koji tu rade i koji će odavde, da tako kažem iz centrale, dakle glavnog grada Kosova, svojom profesionalnošću, profesionalnim novinarstvom, na pravi način predstaviti sliku Kosova”, zaključila je Repić.

Od ogromnog broja prijavljenih Srba za rad na televiziji, izabrana je ekipa od 50-tak ljudi, koju čine novinari, urednici, snimatelji, montažeri i ostalo osoblje.

Televizija RTK2 će, osim programa na srpskom jeziku, imati i 15 odsto programa na jezicima manjinskih zajednica: bosanskom, turskom i romskom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track