ZAKLJUČANO: Beogradski gej centar zatvoren?

Egal port

ZAKLJUČANO: Beogradski gej centar zatvoren?

Društvo -
Ovaj LGBT centar je zamišljen kao mesto gde će homoseksualci moći da prespavaju, druže se, popiju piće, ali i imaju seksualne odnose sa partnerima

BEOGRAD - Vrata "Egal porta", centra nedavno otvorenog za okupljanje homoseksualaca, bila su zaključana, samo dan nakon napada na predsednicu udruženja Vesnu Zorić.

Nikakvog znaka da bilo koga ima unutra, sve pusto oko dvorišne zgrade u kojoj je smešten prvi LGBT centar u Srbiji. Nije bilo ni policije, koja je posle incidenta i napada na predsednicu udruženja Vesnu Zorić, dežurala pred ulaznim vratima u Ulici kraljice Natalije.

Vesna Zorić je, inače, napadnuta tokom javne rasprave u Opštini Savski venac, koja se vodila zbog vlasništva nad zgradom u kojoj je smešten centar. Opština se već godinama spori sa preduzećem "Morava" oko jednog dela prostora. U jednom trenutku Zorićku je pesnicom udario i počupao za kosu jedan od stanara u zgradi koji se protivi otvaranju gej kluba na tom mestu. Veću tuču sprečili su policajci.

Inače "Egal port" otvoren je minule subote u jednom delu zgrade, dok na drugom, koji je pod sporom, stoje trake građevinske inspekcije sa obaveštenjem da su radovi na rekonstrukciji zaustavljeni.

Još ranije je najavljeno da se se "Egal port" izdržavati od donacija gej populacije, a moguće je i kupiti vaučer za određenu cenu i na taj način koristiti ponuđene usluge u centru.

Ovaj LGBT centar je zamišljen kao mesto gde će homoseksualci moći da prespavaju, druže se, popiju piće, dobiju informacije o aktivnostima gej udruženja, ali i da imaju seksualne odnose sa partnerima. U tu svrhu planiran je i kruzing klub za muškarce. Biće i sportski centar, a u njemu će moći da se smeste i oni koji su zbog problema u porodici morali da napuste kuću.

GLIC i GSA uputili molbu za sastanak s predsednikom SrbijeGej lezbejski info centar i Gej strejt alijansa uputili su molbu predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću da primi delegaciju LGBT aktivista i upozna se sa njihovim radom, planiranim budućim aktivnostima i položajem LGBT zajednice u Srbiji.Kako je navedeno u saopštenju GLIC-a i GSA, u tim organizacijama smatraju da je potrebno da se predsednik Srbije sretne sa predstavnicima LGBT zajednice i dodatno informiše o LGBT temema kako bi mogao što kvalitetnije da vrši funkciju predsednika svih građana Srbije.Iz GLIC-a i GSA ističu da bi bilo od izuzetnog simboličnog značaja ako bi Nikolić mogao da primi delegaciju LGBT aktivista 27. juna na Međunarodni dan ponosa LGBT osoba.Delegaciju bi činili po jedan predstavnik Gej lezbejskog info centra, Gej strejt alijanse, Labrisa i Queeria centra, navedeno je u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track