ARČI DRŽAVNE PARE: Obradoviću, koliko partijskih drugova planiraš da udomiš?
Foto: Nebojša Mandić

Ministar provete se rasipa

ARČI DRŽAVNE PARE: Obradoviću, koliko partijskih drugova planiraš da udomiš?

Društvo -
Iako se školstvom bave 23 uprave i zavoda, ministar Žarko Obradović planira da oformi agenciju za obrazovanje i vaspitanje

BEOGRAD - Zbrinjavanje partijskog kadra ne jenjava.Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Žarko Obradović rešio je da osnuje agenciju za obrazovanje i vaspitanje, iako se školstvom u Srbiji već bave razne uprave, zavodi, saveti i komisije, kojih je čak 23, i uprkos pompeznim obećanjima Vlade da će krenuti u „seču“ 130 državnih tela, koji iz budžeta gutaju 850 miliona dinara godišnje, mada niko ne ume da navede rezultate njihovog rada.Besmisleno osnivanjeObradovićev resor je, naime, pripremio četiri prosvetna zakona, a jedna od novina je formiranje agencije za obrazovanje i vaspitanje. Zakoni su trenutno u skupštinskoj proceduri, te ukoliko poslanici usvoje Obradovićev predlog, na teretu ionako prazne državne kase biće još jedna državna agencija.Član skupštinskog Odbora za obrazovanje i nauku Marko Atlagić kaže da je osnivanje agencije besmisleno.- U okviru Ministarstva postoji zavod koji ima slične nadležnosti, tako da ne vidim svrhu i cilj da se osniva još jedna institucija. Agencija je nepotrebna, došlo bi do preklapanja funkcija. Treba ukidati i neke postojeće agencije, a nikako osnivati nove - ocenjuje Atlagić.Obrazovanje u rasuluI prosvetni sindikati se protive ovoj ideji, smatrajući da se Ministarstvo ne bavi suštinskim problemima obrazovanja, koje je u opštem rasulu.- Dovoljno nam je nekompetentnog kadra, od Obradovića pa nadalje. Čemu će ona da služi, osim da se udomi neki partijski kadar - kaže predsednik Foruma beogradskih gimnazija Miodrag Sokić.

Agencija je standard EUMinistar prosvete Žarko Obradović tražio je da mu pitanja o osnivanju Agencije pošaljemo na mejl.- Formiranje Agencije je deo procesa usklađivanja propisa Srbije sa EU - rekli su u Ministarstvu.Međutim, na pitanja, kao što su koliko će novca iz budžeta biti izdvajano, koliko će ljudi u njoj da radi, čime će se oni baviti, odgovore nismo dobili.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track