ISTRAGA U PREDSEDNIŠTVU: Ko je ukrao nameštaj?
Foto: Marina Lopičić

ISTRAGA U PREDSEDNIŠTVU: Ko je ukrao nameštaj?

Društvo -
Na Andrićevom vencu trenutno se popisuju svi predmeti, jer postoji sumnja da su poslednjih decenija nestali neki od vrednih komada nameštaja ili umetničkih dela

BEOGRAD - U zgradi Predsedništva Srbije na Andrićevom vencu trenutno se popisuju svi predmeti, jer postoji sumnja da su poslednjih decenija nestali neki od vrednih komada nameštaja ili umetničkih dela.Savetnica predsednika Republike Stanislava Pak potvrđuje da se trenutno popisuje sve što se nalazi u zgradi, a konačni spiskvi biće gotovi do kraja leta."To će se onda uporediti sa knjigama imovine iz ranijih perioda i potom predati nadležnim organima. Uopšte ne mora da znači da je to nestalo tokom mandata prethodnoh predsednika, to nek istaraže nadležni", kaže Pak.Ona kaže da je sadašnji nameštaj u Predsedništvu običan i da nema posebnu vrednost.

"Čuli smo da je ranije ovde bio stilski nameštaj, komadi posebne umetničke vrednosti. Danas toga nema i mora se otkriti gde je i kako nestalo", objasnjva Pak.Detaljan popis imovine u republičkm institucijama obavljen je 2002. godine, a Marija Bujić, kustos Muzeja primenjene umetnosti bila je deo komisuije u zgradi Predsedništva.Ona kaže da su tada popisani svi komadi od lustera fotelj, lampi, i da ta dokumentacija postoji u Vladi."Sve se lako može uporediti sa današnjom imovinom", kaže Bujić.Sekretar Predsedništva u vreme predsednika Borisa Tadića kaže da su popisi organizovani jednom godišnje i da ništa nije falilo u odnosu na prethodne godine, a imovina je upoređivana sa periodom posle 2000. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track