ĐETIĆI SE PLAŠE POPA: Crnogorci proteruju paroha SPC!
Foto: Rojter

Jake li države

ĐETIĆI SE PLAŠE POPA: Crnogorci proteruju paroha SPC!

Društvo -
Agencija za nacionalnu bezbednost smatra da je sveštenik iz Herceg Novog opasan po bezbednost države i da mora da je napusti

PODGORICA - Udarili na sveštenike i žele da ih progone.Sveštenik Mitropolije crnogorsko-primorske Aleksandar Papić, koji je na službi u crkvi Svetog Sergija i Vakha u Herceg Novom od 2003, biće proteran iz Crne Gore. Ministarstvo unutrašnjih poslova donelo je rešenje da Papić odmah napusti teritoriju te države, a njegovo proterivanje pravdaju ni manje ni više nego time da predstavlja „pretnju za bezbednost Crne Gore“.Višegodišnja borba- Već više od godinu traje moja borba sa MUP i na kraju su doneli odluku da me proteraju. Oni se u odluci pozivaju na rešenje Agencije za nacionalnu bezbednost (ANB) da sam opasan po bezbednost Crne Gore i da nemam šta da tražim na ovoj teritoriji - kaže Papić.On dodaje da mu je najgore od svega što ne zna šta je razlog svemu tome.- U ANB kažu da nisu dužni da mi daju odgovore i obrazloženje. Prvo sam podneo zahtev za crnogorsko državljanstvo, ali kad su mi rekli da u tom slučaju moram da se odreknem srpskog, odustao sam. Posle je država dala mogućnost da svi koji su podneli taj zahtev mogu dobiti dvojno državljanstvo, ali ništa od toga - kaže Papić.Lična kartaParoh dodaje da je u međuvremenu izvadio ličnu kartu za strance.- Na osnovu toga dobio sam stalni boravak u Herceg Novom. Međutim, dve nedelje kasnije, iako me nisu saslušali, u MUP su prepisali prethodno rešenje, oduzeli mi ličnu kartu za strance i naredili da napustim Crnu Goru, u koju, prema rešenju MUP, ne mogu da uđem u narednih šest meseci - kaže Papić.Ovo je klasičan politički udar na Crkvu, tvrdi on, i dodaje da bi voleo kada bi mu neko obrazložio na koji način i kome je on pretnja.- Ovo me neće slomiti i iz ove situacije izaći ću još jači - kaže Papić.

Proteruju i Velibora DžomićaU januaru prošle godine ista sudbina zadesila je i paroha Srpske pravoslavne crkve Velibora Džomića, koji je takođe dobio rešenje Agencije za nacionalnu bezbednost (ANB) da „ugrožava Crnu Goru“. MUP CG je nedavno, po četvrti put, doneo rešenje kojim se podgoričkom protojereju Veliboru Džomiću odbija zahtev za privremeni boravak u Crnoj Gori.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track