LOPOVLUK: Bubalo zaplakao dok su ga hapsili!
Foto: Tanjug

Pao Koštuničin kralj privatizacija

LOPOVLUK: Bubalo zaplakao dok su ga hapsili!

Društvo -
Direktor policije Milorad Veljović kaže da su zloupotrebili službeni položaj i budžet oštetili za 5,5 miliona evra prodajom akcija

BEOGRAD - Afera „Luka Beograd“ konačno dobija epilog - počela su hapšenja!Predrag Bubalo, bivši ministar za privredu i privatizaciju u vladi Vojislava Koštunice, u vreme kad je privatizovana „Luka Beograd“, uhapšen je juče sa još sedam osoba zbog zloupotrebe službenog položaja, čime je oštećen budžet za 5,7 miliona evra.Saznao iz novina Kako Kurir saznaje iz istrage, Bubalo je bio toliko prestravljen kad mu je policija došla na vrata da je zaplakao!- Toliko se uplašio da smo mislili da će pasti u nesvest. Drhtavim glasom je pitao šta se dešava i da li ga mi to hapsimo. Potpuno dezorijentisano je pošao za nama i sve vreme je delovao potpuno izgubljeno - kaže naš izvor i dodaje da je bivši ministar komentarisao da je video najavu u novinama da će mu biti stavljene lisice, ali da se ipak nadao da se to neće desiti.Osim Bubala, Radna grupa UKP privela je i nekadašnjeg direktora Agencije za privatizaciju Miodraga Đorđevića, Gorana Mrđu, sadašnjeg direktora „Luke Beograd“, zatim Alekseja Misailovića, bivšeg direktora Centra za tržište kapitala u Agenciji za privatizaciju, Aleksandra Gračanca, bivšeg direktora Akcijskog fonda, Jasminu Dragutinović, bivšu direktorku sektora za analizu, pripremu i organizaciju prodaje u Akcijskom fondu, Miroslavu Drobac, bivšu direktorku privrednog društva „ Luka Beograd a.d.“, i Dušana Kosovca, bivšeg finansijskog direktora „Luke Beograd“.Šteta pet milionaDirektor policije Milorad Veljović izjavio je da im je određena mera policijskog zadržavanja od 48 sati jer su zloupotrebili službeni položaj prilikom prodaje državnih akcija u „Luci Beograd“.- Oni su činjenjem i nečinjenjem i zloupotrebama omogućili da državne akcije u iznosu od 41 odsto bude prodat po nižoj ceni od realne, čime je država oštećena za više od pet miliona evra - rekao je Veljović i dodao da ovo nije kraj policijskih provera u „slučaju Luka Beograd“, već da je današnja akcija deo policijskih provera vezanih za tadašnje Ministarstvo za privatizaciju, Agenciju za privatizaciju, Akcijski fond i odgovorna lica u „Luci Beograd“.„Luka Beograd“ je 2005. godine prodata firmi „Vorldfin“ iz Luksemburga, čiji su vlasnici Miroslav Mišković i Milan Beko.Vlasnik „Luke Beograd“ Milan Beko dva puta je saslušavan u policiji u vezi s privatizacijom „Luke Beograd“.

Savet: Šteta je 21 milion evraSavet za borbu protiv korupcije još 14. maja 2010. podneo je krivičnu prijavu protiv 17 osoba zbog sumnje da su tokom 2005. u nezakonitom postupku preuzimanja akcija „Luke Beograd“ državi naneli štetu od najmanje 21 milion evra. Među tim osobama su i Milan Beko i Predrag Bubalo.Bubalo: nisam krivBivši ministar Predrag Bubalo negirao je sinoć, tokom saslušanja u Tužilaštvu za organizovani kriminal, da je zloupotrebio službeni položaj načinivši propuste u nadzoru nad prodajom državnih akcija „Luke Beograd“, rekao je Tanjugu njegov branilac Zoran Ateljević.- Bubalo je negirao sve navode policijske krivične prijave i izričito se izjasnio da nije kriv - naveo je njegov branilac.Skoro sve privatizacije u Đorđevićevo vremeOd 24 sporne privatizacije, koje će na zahtev Evropske unije biti preispitane, najveći broj njih dogodio se dok je na čelu Agencije za privatizaciju bio finansijski i poreski policajac Miodrag Đorđević. U periodu od 2004. do 2006. godine pod njegovom palicom privatizovana su preduzeća „Srbolek“, „Šinvoz“, „C market“... Njihova prodaja je od početka osporavana, a postupak privatizacije „C marketa“ i „Srboleka“ završio je na sudu.Predrag Bubalo, bivši ministar za privreduOsumnjičen da tokom 2005. godine kao ministar nije obavio svoju službenu dužnost i nije obavestio predsednika i članove vlade o pravoj vrednosti „Luke“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track