MUĆKE: Uvoznici uništavaju domaće proizvođače vate i zavoja!
Foto: Think

Privredna komora izdaje potvrde bez ikakve provere

MUĆKE: Uvoznici uništavaju domaće proizvođače vate i zavoja!

Društvo -
Sumnjivi poslovi Pojedine firme uvoze neproveren bolnički materijal, prepakuju ga, a zatim prodaju po duplo višoj ceni

BEOGRAD - Nelegalno izdavanje potvrda uništiće nam proizvodnju.Pojedini proizvođači vate, gaze i zavoja već godinama uništavaju domaću proizvodnju tako što zdravstvenim ustanovama neprovereni materijal koji uvezu naplaćuju kao kvalitetan domaći, po višim cenama. Kako Kurir saznaje, glavni problem je u tome što Privredna komora Srbije proizvođačima izdaje potvrde bez ikakve prethodne provere.Uvoze gazu- Jedino „Niva“ i „Miteks“ proizvode vatu, gazu i zavoje u svojim pogonima u Srbiji, a sve ostale firme sanitetskog materijala, među kojima su MBS, „Mladost Subotica“ i ‚‘Mediteks“, to uvoze iz Hrvatske i Slovenije, a ovde ih predstavljaju kao domaće proizvode. Na primer, oni uvezu 1.000 metara gaze, a onda tu gazu iseku, upakuju u najlon i na to zalepe svoju etiketu - kaže Kurirov izvor.Kako Kurir saznaje, potvrda koju izdaje PKS je obavezna, ali je problem u tome što nadležni iz PKS te potvrde izdaju bez provere proizvodnih kapaciteta firmi. To praktično znači da firme preko tendera mogu da prodaju više nego što proizvedu, da veći deo robe uvezu iz drugih zemalja i posle je prodaju kao svoju.ProblematičnoŽeljko Ličina, vlasnik kompanije „Niva“, i nadležni iz „Miteksa“ potvrđuju saznanja Kurira i dodaju da je to njihov dugogodišnji problem.- Samo ‚‘Niva‘‘ i naša firma zadovoljavaju sve uslove. Ostale firme koje se pojavljuju na tenderu i dobijaju potvrde od PKS u stvari uvoze proizvode, a onda ih predstavljaju kao domaće. Najgore od svega je to što sve to potiče od dve žene u PKS kojima niko ne može da stane na put. Novo rukovodstvo PKS pokušava da to promeni, ali zbog propusta bivše postave teško se nose s tim - kažu u ‚‘Miteksu‘‘.Iz PKS navode da taj problem postoji još iz vremena prethodne postave zaposlenih, kao i da su formirali radnu grupu koja se bavi ovom problematikom.Ispituju poreklo robe- Upućeni smo u ovu problematiku i na inicijativu PKS formirana je radna grupa s ciljem da se prevaziđu problemi vezani za način ispitivanja porekla robe u oblasti proizvodnje medicinskih sredstava. Ova radna grupa sastavljena je od stručnjaka iz preduzeća koja imaju probleme sa sertifikatima a treba da napravi detaljan uvid u ovu oblast proizvodnje i predloži rešenja za postupak izdavanja potvrda - kažu u PKS.

Direktor nije u mogućnosti da odgovoriKada smo pozvali firmu MBS, sekretarica direktora rekla nam je da niko ne može da nam da izjavu.- U kancelariji trenutno nema nikoga, ostavite broj telefona pa će vam se neko javiti - kazala je sekretarica, ali do zaključenja ovog boja niko nam se nije javio.Iz firme „Mediteks“ do zaključenja ovog broja niko nam se nije javio.

Kod nas je sav uvoz pamuka legalan Direktor firme „Mladost Subotica“ Dušan Ilić kaže da njegova firma uvozi pamuk i da sve rade legalno, po zakonu.- Mi u Srbiji imamo dobavljače pamuka. Odakle oni uvoze taj pamuk, mene ne interesuje. Naši kapaciteti su zadovoljavajući i mi se prijavljujemo na one tendere za koje smo sigurni da ispunjavamo sve uslove - kaže Ilić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track