Najnovije vesti

Ministar Obradović: Ako sam ja kriv, podneću ostavku

Skandal s testom

Ministar Obradović: Ako sam ja kriv, podneću ostavku

Društvo
20:42h
Današnji zadaci su nepoznati, a policija će utvrditi ko je kriv za odlaganje jučerašnjeg polaganja

BEOGRAD - Ministar prosvete Žarko Obradović izjavio je da će biti utvrđeno ko je kriv za odlaganje polaganja testa iz matematike za danas u 12 sati, pošto je Republička upisna komisija pronašla fotokopiju jednog testa i da će krivci biti kažnjeni.

Obradović je rekao da u lancu odgovornosti postoji i njegovo mesto, ali da će pre toga MUP i nadležni organi utvrditi ko je kriv, a da će, ukoliko se utvrdi da je neko kriv iz Ministarstva, biti smenjen.

"Ako sam ja kriv, podneću ostavku", rekao je Obradović, gostujući u Jutarnjem programu TV Pink. Obradović je istakao da je bilo mnogo dezinformacija i tvrdnji koje ničim nisu potkrepljene i da je cilj da se u polaganje ispita uvede regularnost.

Ministar prosvete je rekao da se u ponedeljak po podne došlo u posed dokumenta koji je fotokopija originala testa za polaganje mature i da je zato doneta odluka da se pomeri polaganje testa. Prema njegovim rečima, nema dokaza, kada je reč o testovima iz srpskog jezika, da su se dogodile bilo kakve malverzacije.

Obradović je poručio deci i roditeljima da se koncentrišu na polaganje ispita i da testove polažu što bolje.

Obradović je rekao da je razgovarao sam sa predsednikom Republičke upisne komisije Zoranom Kostićem, čija je obaveza da utvrdi jutros da li je obavljena valjana distribucija materijala da bi se obavilo polaganje testa.

Ministar je gostujući potom i na RTS ponovio da sadržaj novog ponovljenog testa iz matematike u okviru polaganja male mature nije poznat i da nisu tačni navodi o tome da je poznat sadržaj i ponovljenog testa. "Navodi pojedinih listova i navodi koji kruže internetom da je objavljen sadržaj teksta iz matematike koji će polagati učenici osmog razreda, nisu tačni", rekao je Obradović.

On je istakao da je potvrdu da to nije tačno dao i direktor Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, koji je učestvovao u izradi ponovljenog testa. "Zanimljivo je da smo mi iz ministarstva prvi uočili da postoji falsifikat, na osnovu čega je doneta odluka da se pomeri polaganje testa iz matematike kako bi se obezbedila ravnopravnost sve dece, a doživeli smo da budemo javno prozivani zbog nečega što nije predmet rada ni ministarstva, ni ministra lično, jer mi ne pravimo niti čuvamo, niti distribuiramo testove", rekao je Obradović.

http://www.youtube.com/watch?v=pIt_-pR0rPI

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja
track