MALA MATURA: Evo rešenja zadataka iz matematike!

Tačno u podne

MALA MATURA: Evo rešenja zadataka iz matematike!

Društvo -
Test traje dva časa, a izvlačenja kombinacije nema jer se polaže rezervni test pošto je jučerašnji regularni "provaljen" pa je polaganje odloženo za danas

BEOGRAD - Svi svršeni osnovci u školama širom Srbije danas su u 14 sati završili polaganje testa iz matematike koji je počeo tačno u podne.

Test je trajao dva časa, a izvlačenja kombinacije nije bilo jer se polagao rezervni test pošto je jučerašnji regularni "provaljen" pa je polaganje bilo odloženo za danas.

Ministar prosvete Žarko Obradović jutros je ponovio da rezervni test iz matematike koji se danas rešava nije procurio.

"Današnji test iz matematike bio je teži nego test iz srpskog koji smo polagali prekjuče. Najteže nam je pala vrućina koja je bila nesnosna jer u našoj učionici nije bilo klime. Veliki broj đaka ostao je do kraja testa, punih dva sata, a većina ih je zadovoljna", kaže osmak Luka iz zemunske OŠ "Svetozar Miletić.

Ovaj đak kaže da je i njega i njegove drugare unervozio dan pauze i čekanja kojim je samo bila produžena agonija i neizvesnost oko polaganja.

Podsetimo, učenici ne mogu da "padnu" na maloj maturi, ali treba da imaju što više poena, jer tako povećavaju šansu da upišu željenu školu. Osmi razred završava 70.385 đaka i ove godine malu maturu prvi put polaže i oko 1.200 odraslih polaznika programa "Druga šansa".

Preliminarni rezultati završnog ispita biće objavljeni 21. juna, konačni 25. juna, a upis učenika u prvom krugu predviđen je za 8. i 9. jul. Drugi upisni krug na preostalim slobodnim mestima počinje 9. jula i traje do 12. jula. U srednjim školama ima skoro 80.000 mesta, oko 10.000 više nego što je osmaka.

Obradović poslanicima: Đaci iz srpskog prošli loše

Ministar prosvete Žarko Obradović izjavio da su škole dostavile preliminarne rezultate iz srpskog jezika koji pokazuju da su oni lošiji od prošlogodišnjih.

On je poslanicima u Skupštini Srbije rekao i da je izlaznost na test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, bila 98,73 odsto, a za matematiku 98,53 odsto.

Obradović je u Skupštini Srbije, gde se upravo vodi rasprava u pojedinostima o setu prosvetnih zakona, rekao da je u Školskoj upravi Beogradu prosek osvojenih bodova 14,5, u Novom Sadu 12,5, Nišu 13, Kraljevu 12,5, Čačku 12, Zrenjaninu 12, Zaječaru 11,5. Kosovskoj Mitrovici 10,5....

Ministar je naveo da je prosek osvojenih bodova u celoj Srbiji 12,2, a da je prošle godine bio 13,27.

“Ovi rezultati pokazuju to da niti je test bio lak niti je bilo prepisivanja. Broj odličnih ocena je manji od broja vukovaca u nekim školskim upravama i to otvara pitanje kvaliteta učenja”, rekao je Obradović.

Ministar je poslanicima poručio da će, kada MUP bude sproveo istragu o tome kako su testovi iz matematike na prevaru otkriveni, biti obavešten i Ministarstvo i javnost i da se “ništa neće staviti ispod tepiha”.

Odlaganje testa iz matematike dobro rešenje

Ministar prosvete Srbije Žarko Obradović izjavio je danas da se odlaganje polaganja testa iz matematike u okviru male mature pokazalo kao dobro rešenje, kao i da ne beži od odgovornosti za "curenje" jednog od testova u javnost, ali da prvo treba utvrditi činjenice.

"Ja se bavim javnim poslom i ne bežim od odgovornosti. Ovde je lanac učesnika u događajima jako dug i nama je izuzetno stalo da utvrdimo ko je falsifikovao dokumenta", rekao je Obradović novinarima u Skupštini Srbije.

Osvrnuvši se na polaganje testa iz srpskog jezika, ministar je rekao i da preliminarni rezultati pokazuju da su osmaci testove iz srpskog jezika uradili lošije nego prošle godine, kao i da to govori da oni nisu bili laki kako pojedini tvrde. Obradović je rekao i da lošiji rezultati na testovima iz srpskog jezika pokazuju da đaci nisu bili ni dobro pripremljeni. Ministar je ponovio da Ministarstvo prosvete nema dokaza da su i testovi iz srpskog jezika "procureli" u javnost, što je bio slučaj kod matematike. Obradović je pozvao sve one koji to tvrde da informacije proslede policiji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track